Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Výbor Národnej rady SR nerokoval k odvolávaniu Dolinkovej: Nebol uznášaniaschopný

Zuzana Dolinková
Zuzana Dolinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo v utorok nerokoval o návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Nebol uznášaniaschopný, neprišlo dostatok poslancov.

Odvolávanie Dolinkovej iniciovali opoziční poslanci. Tí skritizovali, že sa o návrhu v utorok nerokovalo. Tomáš Szalay (SaS) to označil za predlžovanie utrpenia. "Rozumiem, že ministerka a koaliční poslanci neprišli, lebo sa snažia oddialiť čas, kedy bude musieť odísť," podotkol.

archívne video

Opozícia podala návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Petra Stachuru (KDH) to mrzí. Myslí si, že si na výbore mohli v "komornejšej atmosfére" vydiskutovať dôvody, prečo chcú Dolinkovú odvolať. Oskar Dvořák (PS) avizoval, že kritiku je pripravený predstaviť v pléne. "Keď nechcú diskutovať na výbore, keď nás nechcú pustiť do nemocnice, tak ja im to celé prednesiem v pléne NR SR," doplnil. Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ) dúfa, že aj vládna koalícia sa zamyslí nad tým, či stojí na čele rezortu zdravotníctva správna osoba.

Dolinková kritiku a dôvody jej odvolávania odmietla

Rezort zdravotníctva reagoval, že na výbor jeho zástupcov nepozvali. "Výbory NR SR a ich činnosť nie sú v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. To, že výbor nebol uznášaniaschopný, je vecou poslancov, ktorí sa ho nezúčastnili. Ministerstvo nedostalo pozvánku na tento výbor a člen vlády sa na takýto výbor ani nepozýva," uviedli z komunikačného oddelenia rezortu. Diskusia o zlepšení zdravotníctva by mala podľa nich prebiehať na vecnej a konštruktívnej úrovni. "Nie formou politikárčenia. Opozícia zatiaľ nepredložila žiadne konkrétne riešenia, ktoré by prispeli k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti," dodali.

Návrh na odvolanie Dolinkovej podala opozícia 11. septembra. Skritizovali ju okrem iného za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy. Ministerke vyčítali i negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dolinková kritiku a dôvody jej odvolávania odmietla. Je pripravená obhajovať sa v pléne NR SR. To má o návrhu na jej odvolanie rokovať na záver aktuálnej 19. schôdze.

Viac o téme: OdvolávanieVýborNR SRZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu