Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rezort kultúry sa ohradzuje voči odvolaniu Polákovej z pozície šéfky Baletu SND

(Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR sa ohradzuje voči odvolaniu Niny Polákovej z pozície šéfky Baletu Slovenského národného divadla (SND) generálnym riaditeľom Matejom Drličkom. Podľa rezortu kultúry tak urobil bez vedomia ministerky Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie rezortu Petra Bačinská.

Ministerstvo poukázalo na to, že podľa štatútu SND, generálny riaditeľ vymenúva a odvoláva riaditeľov umeleckých organizačných zložiek SND po prerokovaní s ministrom kultúry. "Generálny riaditeľ Drlička svoje zámery ohľadom odvolania riaditeľky baletu s ministerkou kultúry neprerokoval. Vedenie rezortu preto žiada o vysvetlenie tohto kroku, ktorým generálny riaditeľ porušil štatút Slovenského národného divadla," apeluje ministerstvo.

archívne video

Riaditeľka Baletu SND Nina Poláková: Zamerali sme sa na tituly určené pre celé rodiny (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Rezort vyzdvihol, že Nina Poláková je medzinárodne oceňovaná slovenská baletná tanečnica, ktorá pôsobila ako vedúca sólistka v Štátnom balete vo Viedni a stvárňovala hlavné úlohy v dielach ikonických svetových choreografov. "Od februára roku 2022 pôsobila na poste riaditeľky a pod jej vedením sa Baletu SND mimoriadne darilo. Ako jedna z mála v roku 2022, po odvolaní Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa, neodstúpila zo svojej funkcie," doplnil rezort. SND tento týždeň oznámilo, že Ninu Polákovú nahradí na jej pozícii Andrej Sukhanov.

Viac o téme: OdvolanieMinisterstvo kultúryBalet SNDMatej DrličkaNina Poláková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu