Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Šimkovičovej rezort konečne prelomil mlčanie: TOTO sú dôvody, pre ktoré musel skončiť Drlička na čele SND

Martina Šimkovičová Zobraziť galériu (3)
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Dôvodmi odvolania Mateja Drličku z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) sú závažné pochybenia a strata dôvery od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Informovala riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská.

archívne video

Rok 2023 bol rokom rastu, tvrdí Matej Drlička (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rezort pripomenul, že vedenie ministerstva viackrát vyjadrilo nespokojnosť s jeho manažérskymi postupmi pri vedení a riadení. "Závažné pochybenia, na ktoré rezort kultúry v uplynulom období opakovane poukázal, neboli generálnym riaditeľom SND uspokojivo riešené a ministerka kultúry už voči Matejovi Drličkovi nemá dôveru," uviedol rezort.

Matej Drlička si podľa nich pomýlil funkciu generálneho riaditeľa národnej kultúrnej ustanovizne s politickým aktivizmom a opakovane vnášal do činnosti SND politiku. "Jeho absolútne neprijateľné vyjadrenie počas panelovej diskusie Opera Europe na tému vzťah kultúry a politiky v Budapešti, kde na adresu politikov poznamenal, že ´niektorí politici nanešťastie ešte dýchajú´, svedčí o jeho nevyzretosti na pozíciu generálneho riaditeľa akejkoľvek kultúrnej inštitúcie. Rezort kultúry považuje za neprípustné, aby manažér s takýmito názormi naďalej riadil Slovenské národné divadlo," tvrdia.

Matej Drlička
Zobraziť galériu (3)
Matej Drlička  (Zdroj: Ján Zemiar)

Pripomenuli aj odvolanie riaditeľky Baletu SND Niny Polákovej, pri ktorom Drlička konal bez vedomia ministerstva. Tiež uviedli, že viacerí sólisti boli účelovo prepustení alebo donútení k tomu, aby sami podali výpoveď. "Na Medzinárodný deň detí spadol počas predstavenia opernej rozprávky Čert a Káča na pódium veľký krištáľový luster, pričom hľadisko bolo plné detí. Táto udalosť nielenže ohrozila bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ale vážne poškodila imidž SND. Je neprípustné, aby na pôde Slovenského národného divadla boli akýmkoľvek spôsobom ohrození účinkujúci alebo diváci," vytkli ďalej Drličkovi. Podľa nich je totiž za stav techniky, rekvizít a akýchkoľvek závesných dekorácií vždy v konečnom dôsledku zodpovedný manažment.

Ministerstvo kultúry vyjadrilo obavy aj z presunu zamestnancov Umelecko-dekoračných dielní do dočasných priestorov bývalého obchodného centra v Lamači. Namietajú tiež nehospodárne narábanie s verejnými financiami. 

Vedenie ministerstva kultúry chce likvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre

Odvolanie z postu berie už bývalý generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička ako logické vyústenie neochoty vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR o spoluprácu a dialóg. Rovnako ho vníma ako súčasť zámeru vedenia ministerstva likvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre.

Drlička upozornil, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemala záujem sa s ním stretnúť, ani diskutovať o SND. "Ministerstvo naopak v poslednom období namiesto dialógu vypúšťalo tlačové správy, ktorými vytváralo dojem o znepokojujúcom dianí v SND, pričom zverejňovalo klamstvá," poznamenal.

Podľa Drličku je v ohrození celá spoločnosť

Mieni, že kroky ministerky i generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Lukáša Machalu sú namierené proti slobode kultúry, preto sa týkajú nielen SND, ale aj ďalších národných kultúrnych inštitúcií ako Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum či súčasná STVR. "Šimkovičová a Machala je deštruktívna dvojica, ktorá sa snaží zlikvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre," vyhlásil Drlička.

Upozorňuje pritom, že v ohrození už nie je len kultúra, ale aj celá spoločnosť. Preto vyzýva na silnú reakciu verejnosti, no i politikov, vrátane koaličných. "Aby zastavili šialené besnenie tejto dvojice, ktoré už ubližuje celej krajine," dodal.

Ministerka kultúry v utorok odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND, dôvodom mali byť viaceré závažné pochybenia a celková strata dôvery. Vedenie rezortu napríklad Drličkovi vyčíta, že v prípade nájmu pre Umelecko-dekoračné dielne či ukončení spolupráce s riaditeľkou baletu SND Ninou Polákovou porušil predpisy a prekročil právomoci, v záležitosti s UDD tiež mal konať nehospodárne. Za pochybenia považuje aj postup pri riešení personálnej otázky v opernom zbore, rovnako má výhrady k starostlivosti o techniku a bezpečnosť v priestoroch divadla.

Za Drličkovým odvolaním je Šimkovičovej snaha ovládnuť kultúru, tvrdí opozícia

Odvolanie Mateja Drličku z postu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) vníma opozícia ako ďalší z krokov ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) ovládnuť kultúrne inštitúcie a dosadiť na ich čelo spriaznených ľudí. Kritizuje nielen samotné odvolanie, ale aj jeho spôsob.

Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) upozornila, že ministerka kultúry síce podľa zákona môže odvolávať riaditeľov inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu, musí mať na to však dostatočne závažné dôvody. "V prípade Mateja Drličku tak urobila dekrétom, ktorý mu doručili domov, a ktorý neobsahuje vôbec žiadne dôvody," zdôraznila.

Odvolanie Drličku hodnotí ako ďalší z deštruktívnych a autoritárskych krokov Šimkovičovej. "Snaha politicky ovládnuť kultúrne inštitúcie, vziať im ich nezávislosť a dosadiť do nich svojich ľudí je jediné, čoho sme sa od pani Šimkovičovej zatiaľ dočkali," vyhlásila. Na odvolanie Drličku sa chce ministerky pýtať na rokovaní parlamentného výboru.

Sloboda a Solidarita to vníma podobne

I Sloboda a Solidarita (SaS) vníma Drličkovo odvolanie ako pokračujúcu devastáciu slovenskej kultúry zo strany nominantky SNS. "Opäť dokázala, že si chce celý sektor prispôsobiť na vlastný obraz a nemá najmenšiu úctu k ľuďom, ktorí kultúre rozumejú a celý život sa jej venujú," skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling. Obáva sa, že nasledovať budú odvolania ďalších šéfov národných kultúrnych inštitúcií.

Ministerka kultúry v utorok odvolala Drličku z postu generálneho riaditeľa SND, dôvodom mali byť viaceré závažné pochybenia a celková strata dôvery. Drlička chápe Šimkovičovej kroky ako vyústenie jej neochoty o spoluprácu, zároveň i snahy likvidovať všetko funkčné a slobodné v slovenskej kultúre.

Vedenie SNG a SNM vyjadrilo podporu Matejovi Drličkovi, vyzdvihlo jeho prácu

Vedenie Slovenskej národnej galérie (SNG) a Slovenského národného múzea (SNM) vyjadrilo podporu už bývalému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla (SND) Matejovi Drličkovi. Vyzdvihlo jeho doterajšiu prácu.

"Matej Drlička rozumie, že byť národnou inštitúciou je viac, než iba pripraviť program - je to aj atmosféra profesionality, otvorenosti a vľúdnosti," uviedla SNG na sociálnej sieti. Vyslovila tiež nádej, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) rozhodnutie zmení. "Bolo by to pre dobro národnej inštitúcie, ale aj pozitívne gesto," doplnila SNG.

 

VYJADRENIE PODPORY MATEJOVI DRLIČKOVI, GENERÁLNEMU RIADITEĽOVI SND Nielen v mene kolektívu, ale aj v mene návštevníkov...

Posted by SNG – Slovenská národná galéria on Tuesday, August 6, 2024

Generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa odvolanie nemilo prekvapilo. "V mene svojom a myslím, že môžem povedať, že aj v mene mojich kolegýň a kolegov z múzea ďakujem Matejovi Drličkovi za ľudskú, korektnú a profesionálnu spoluprácu," poznamenal.

Drlička bol v utorok odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa SND. Odvolanie z postu berie ako logické vyústenie neochoty vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR o spoluprácu a dialóg. Podľa MK SR sú dôvodmi odvolania závažné pochybenia a strata dôvery od Šimkovičovej.

Viac o téme: OdvolanieDôvodyMinisterstvo kultúry SRMatej Drlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu