Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

AKTUÁLNE Matej Drlička končí na čele SND! Ministerka Šimkovičová ho odvolala z funkcie

Matej Drlička Zobraziť galériu (3)
Matej Drlička (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ SND Matej Drlička bol k utorku odvolaný zo svojej funkcie. Potvrdila to PR manažérka SND Jana Alexová. Dôvody známe nie sú. Ministerstvo sa k situácii zatiaľ nevyjadrilo.

archívne video

Štát musí zvýšiť kontrolu verejnoprávnych umeleckých fondov, tvrdí Šimkovičová (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

 "Generálny riaditeľ SND Matej Drlička bol 6. augusta 2024 odvolaný zo svojej funkcie. Odvolanie prišlo v strede divadelných prázdnin po rekordne úspešnej 104. divadelnej sezóne SND, keď sa divadlo tešilo mimoriadnej diváckej priazni a je finančne zastabilizované. Zároveň prišlo bezprostredne potom, čo Matejovi Drličkovi udelila francúzska ministerka kultúry Rachida Dati vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry," uviedla. 

Matej Drlička sa podľa jej slov ako generálny riaditeľ SND opakovane snažil stretnúť s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou, no od jej nástupu do čela rezortu, ho minsterka ani raz neprijala. Jeho odvolanie prebehlo tak, že ministerská úradníčka v sprievode dvoch ochrankárov navštívila Mateja Drličku v ranných hodinách v jeho domácnosti a doručila mu odvolací dekrét bez udania akýchkoľvek dôvodov jeho odvolania.

"Manažment SND doteraz nepozná dôvody vedúce k odvolaniu Mateja Drličku. Rovnako nie je známe, kto bude dočasne poverený generálny riaditeľ SND," dodala.

Drlička sa stal začiatkom augusta rytierom francúzskeho Rádu umenia a literatúry. Ocenenie získal za dlhoročné pôsobenie v oblasti kultúry, udelila mu ho ministerka kultúry Rachida Dati. Pozíciu generálneho riaditeľa SND zastával od mája 2023. Predtým bol v rovnakej funkcii aj od januára 2020 do októbra 2021. 

budova SND
Zobraziť galériu (3)
budova SND  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Ministerstvo sa zatiaľ k odvolaniu Drličku nevyjadrilo. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová mala voči šéfovi SND už dlhodobo výhrady. Poslednou veľkou kritikou ministerky bolo, keď Drlička odvolal z funkcie bez jej vedomia šéfku Baletu SND Ninu Polákovú. "Podľa štatútu Slovenského národného divadla, generálny riaditeľ vymenúva a odvoláva riaditeľov umeleckých organizačných zložiek SND po prerokovaní s ministrom kultúry. Generálny riaditeľ Drlička svoje zámery ohľadom odvolania riaditeľky baletu s ministerkou kultúry neprerokoval. Vedenie rezortu preto žiada o vysvetlenie tohto kroku, ktorým generálny riaditeľ porušil štatút Slovenského národného divadla," uviedol rezort 12. júla.

Koncom júla tiež rezort kultúry spochybnil zmluvu, ktorú SND uzatvorilo s OC Karpatia. Tá sa týkala nájmu priestorov bývalého obchodného domu Lamač pre Umelecko-dekoračné dielne divadla. Aj v tomto prípade sa tak malo udiať bez toho, aby bolo informované ministerstvo.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (3)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

 

V minulosti ho už odvolala Milanová 

Matej Drlička už v minulosti raz odvolaný bol, a to vtedajšou ministerkou kultúry Natáliou Milanovou. Stalo sa tak po jeho vyjadreniach v panelovej diskusii Opera Europe v Budapešti na tému vzťahu politiky a kultúry. „Mali sme novú vládu, ktorej hlavným programom bol boj proti korupcii. Žiadnu inú agendu nemali a vidíme, že ani dodnes nemajú. A to prináša veľmi zúfalú situáciu do našej kultúry, života a financovania kultúry,“ povedal vtedy Drlička. Hovoril o tom, ako bolo politikmi kritizované jeho rozhodnutie prepustiť viacerých sólistov opery. V súvislosti s nimi sa zasa vyjadril, že v našej krajine sa považujú za národných umelcov a ironicky dodal, že „sú podľa všetkého asi najdôležitejšími ľuďmi v krajine“. 

Na adresu slovenských politikov sa zasa vyjadril, že „nanešťastie ešte stále dýchajú." Jeho hlavu vtedy chcela koalícia ako aj opozícia. Drlička bol odvolaný, no o pár mesiacov bol do funkcie vymenovaný opäť. 

Viac o téme: OdvolanieGenerálny riaditeľSNDMartina ŠimkovičováMatej Drlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu