Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

KDH o sviatku Cyrila a Metoda: Pripomínajú nám naše národné i kresťanské hodnoty, na ktorých vznikla aj Európa

Predseda KDH Milan Majerský Zobraziť galériu (2)
Predseda KDH Milan Majerský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Tak ako aj celá Európa, je vystavené skúškam, či ustojí zápas o zachovanie národnej i kresťanskej identity. Cítime zodpovednosť za dedičstvo, ktoré nám priniesli svätí Cyril a Metod, preto sa nevzdávajme našich národných i kresťanských hodnôt, na ktorých vznikla aj Európa. Pri príležitosti štátneho a cirkevného sviatku svätých Cyrila a Metoda to uviedol predseda KDH Milan Majerský.

archívne video

Slávnosť sv. Cyrila a Metoda na Svätoplukovom námestí v Nitre (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

V dnešný deň si obyvatelia Slovenskej a Českej republiky pripomínajú príchod vierozvestcov, solúnskych bratov, Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu. Začali tu šíriť prvé písmo "hlaholiku". Ich kultúrny prínos pre celý región bol obrovský. Konštantín založil na Veľkej Morave tzv. Veľkomoravské učilište, v ktorom sa vychovávali budúci slovanskí kňazi a administratívni pracovníci, a ktoré sa stalo centrom slovanskej literatúry.

V duchu solúnskych bratov 

Podľa predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milana Majerského majú Slováci vďaka Cyrilovi a Metodovi vlastnú identitu a hlas, ktorý má čo povedať celému svetu. "Pred vyše tisíc rokmi Cyril a Metod zásadne prispeli k nášmu duchovnému a kultúrnemu rozvoju. Keď budeme vychádzať z úprimného záujmu o rozvoj Slovenska v duchu dedičstva solúnskych bratov, potom budeme rešpektovaní vo svete a naša národná hrdosť bude presvedčivá aj pre ďalšie generácie. Je to pre nás všetkých obrovský záväzok aj do budúcnosti," apeluje líder kresťanských demokratov Milan Majerský. 

KDH o sviatku Cyrila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako ďalej dodal, Cyril a Metod sú základom rešpektovania života ako najvyššej hodnoty a skutočnej slobody človeka, z ktorej pramení aj naša neochvejná ochrana ľudských práv. Majerský je presvedčený, že odkaz svätých vierozvestcov, spolupatrónov Európy, má stále čo povedať starému kontinentu.

"Slovensko ako križovatka Západnej a Východnej civilizácie tu môže zohrávať oveľa významnejšiu úlohu. Preto verím, že ich duchovné posolstvo umocní aj celonárodná púť v Nitre, na ktorej sa aj ja dnes zúčastním spolu s tisíckami Sloveniek a Slovákov," dodal na záver predseda KDH. 

Viac o téme: Štátny sviatokKDHMilan MajerskýCyrilMetodKonštantínSlovenská republikaBratislavaKresťanskodemokratické hnutieVierozvestciSolúnski bratia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu