Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

KDH vyzýva ministra vnútra: Šutaj Eštok musí pripraviť sériu krokov na zamedzenie policajnej brutality

Viliam Karas Zobraziť galériu (2)
Viliam Karas (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné KDH vyzýva ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), aby predložil sériu opatrení s cieľom zamedziť policajnej brutalite. Chce otvoriť diskusiu naprieč politickým spektrom a nájsť riešenia na aktívnu pomoc a dôslednú prevenciu v oblasti psychického zdravia pre príslušníkov Policajného zboru (PZ) SR.

"V prípadoch policajného násilia na Slovensku ťahajú poškodené osoby dlhodobo za kratší koniec, preto nás v KDH zaujíma postup ministra vnútra SR a prezidenta PZ SR nielen v poslednom medializovanom prípade, ale aj v rámci dlhodobého systémového zlepšenia stavu preventívy voči policajnej brutalite a šikane," upozornil podpredseda KDH Viliam Karas.

archívne video

Tk Milana Majerského z KDH o aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Diskusia na viaceré témy

KDH chce otvoriť odbornú diskusiu na tému pravidelných psychodiagnostických vyšetrení pre príslušníkov PZ. Rovnako aj špecializovaných školení v oblasti komunikácie s obeťami týrania, sexuálneho násilia, obchodovania s bielym mäsom a lepšie podporné mechanizmy pre dobré psychické zdravie policajtov.

"Na základe viacerých medializovaných prípadov môžeme konštatovať, že preventíva v oblasti kontroly psychického zdravia policajtov dlhodobo zlyháva. Psychologické testy spojené s pohovormi s odborníkmi nemusia v danom okamihu odhaliť agresivitu policajta. Osobnosť človeka sa vyvíja v čase a policajti vo výkone služby často čelia situáciám, ktoré môžu mať negatívny vplyv na ich psychické zdravie," doplnil poslanec KDH František Majerský.

František Majerský
Zobraziť galériu (2)
František Majerský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann skonštatoval, že KDH sa snaží na téme politicky priživiť. "Prípadom sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vedie trestné stíhanie vo veci pre trestné činy zneužívania právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a sexuálne násilie. V prípade vznesenia obvinení budú policajti postavení mimo služby tak, ako každý policajt obvinený z úmyselného trestného činu, čo ešte pred časom nebola samozrejmosť," uviedol s tým, že minister to striktne vyžaduje.

Policajná brutalita v Košiciach

ÚIS podľa hovorcu funguje niekoľko mesiacov pod novým vedením a v novej organizačnej štruktúre. Objasnil, že bolo k tomu potrebné pristúpiť, pretože predchádzajúca verzia spomaľovala a zneprehľadňovala procesy. "Dnes je posilnená analytická činnosť a úsek prevencie, čiže aktivity na predchádzanie nezákonného konania príslušníkov PZ. Minister vnútra od toho očakáva lepšie výsledky, ktoré budú prezentované v každoročnej komplexnej správe o činnosti ÚIS," podotkol Neumann.

Policajti mali 11. júna na Námestí Maratónu mieru v Košiciach obmedziť na slobode jedného muža. K nezákonnej brutalite zo strany viacerých policajtov malo dôjsť pri jeho vypočúvaní na obvodnom oddelení Košice - Staré Mesto na Pribinovej ulici. Muž mal utrpieť viaceré zranenia. Neumann poznamenal, že o situácii na policajnom pracovisku, kde sa odohral tento prípad, bude minister hovoriť s funkcionármi PZ.

Viac o téme: BrutalitaPolícia KDHMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu