Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

Nález v Bratislave znepokojil vedcov zo SAV: TENTO druh hmyzu musíme vyhubiť do posledného vajíčka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Iamges)

BRATISLAVA - Invázny ázijský komár tigrovaný si vytvoril v Bratislave lokálnu populáciu. V bratislavskom Ružinove, kde ho vlani zaznamenali, dokázal podľa prvých výsledkov monitoringu prezimovať a usídlil sa tam. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková. Na overení prezimovania invázneho komára spolupracujú vedci Biomedicínskeho centra SAV s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy.

archívne video

Letecká aplikácia na elimináciu komárov dronom je efektívna najmä v prípadoch, keď je terén nedostupný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Ázijský tigrovaný komár bol zaznamenaný aj tento rok na rovnakých lokalitách v Ružinove. Našli sa samičky aj samce a čerstvo nakladené vajíčka," priblížila Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV. Doplnila, že od slovenských druhov komárov je ľahko rozoznateľný, pretože je čisto čierny, so snehovobielymi prúžkami na nohách, bez škvŕn na krídlach a s bielym pásikom na hrudi a hlave. Na Slovensku zaznamenali podľa vedkyne tento druh komára už aj v roku 2012 v okolí Košíc. Vtedy sa mu ale na Slovensku nepodarilo usídliť. Čabanová momentálne pracuje na porovnaní DNA jedincov.

Nález v Bratislave znepokojil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na základe toho môže zistiť, z ktorých krajín sa komáre dostali na Slovensko. Výsledky budú podľa SAV známe do niekoľkých týždňov.  Pre zabránenie šírenia vírusov je dôležité eliminovať tohto komára hneď na začiatku a nedovoliť, aby sa na Slovensku trvalo usídlil a množil, vysvetlila Čabanová. "Najviac sa mu darí v človekom vytvorených liahniskách - kontajneroch a nádobách s malým množstvom vody, kvetináčoch, odkvapoch, kanalizácii či v odpade naplnenom vodou. Preto je zníženie jeho počtu a zastavenie jeho rozmnožovania v rukách všetkých obyvateľov," podotkla. Proti inváznym komárom sa dá bojovať pomocou jednoduchých krokov.

Vedci odporúčajú dôkladne hľadať potenciálne liahniská

Vedci odporúčajú ľuďom dôkladne hľadať potenciálne liahniská. V okolí domov sa pravidelne nachádza veľký počet nádob, v ktorých sa zadržiava dažďová voda. Je potrebné zbierať odpadky a eliminovať skládky. Odprataním takéhoto odpadu a jeho triedením sa podľa SAV výrazne znižujú šance pre invázne komáre, ktoré ich vidia ako možné liahniská. "Informujte svoje okolie v prípade zaznamenaného výskytu. Vždy skontrolujte auto a svoju batožinu pred odjazdom z cudzej krajiny, či sa v nich nenachádzajú komáre ako nechcený suvenír," poradila Čabanová.

Apeluje tiež na verejnosť, aby sa zapojila do monitoringu inváznych komárov pomocou mobilnej aplikácie Mosquito Alert. Komár tigrovaný sa rozšíril z Ázie do celého sveta prostredníctvom dovozu tovaru, napríklad pneumatík. Prenáša 22 rôznych vírusov vrátane exotických vírusov dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica. Na Slovensku cirkuluje západonílsky vírus a vírus Usutu. Exotické vírusy ako dengue, chikungunya a Zika sa u nás lokálne nešíria, tvrdia vedci. Všetky doterajšie ľudské prípady nákazy sú podľa nich importované. "Komár je len potenciálnym prenášačom, ale nie zdrojom nákazy, takže jeho výskyt neznamená automaticky šírenie prenosných ochorení," doplnili.

Situácia s komármi v Devíne a Devínskej Novej Vsi je alarmujúca

Situácia s komármi v bratislavskom Devíne a Devínskej Novej Vsi je alarmujúca, s najväčšou pravdepodobnosťou dosahuje stupeň kalamity. Upozorňuje na to starostka Devína Jana Jakubkovič odvolávajúc sa aj na vyjadrenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Hovorí o nedôslednosti i nedostatočnom monitorovaní zo strany magistrátu. Obe mestské časti si preto zabezpečujú vlastný monitoring.

"Situácia je naozaj alarmujúca. Z predbežných informácií, ktoré mám, je stav veľmi zlý a v Devíne sa bude ešte zhoršovať. Čakáme na správu z monitoringu, ale aj laik v teréne vidí, aké je množstvo komárov," konštatuje Jakubkovič.

V mestskej časti už začiatkom týždňa zasadal krízový štáb, ktorého cieľom mala byť snaha koordinovať postup pri riešení situácie. Starostku prekvapilo, že zo strany magistrátu, napriek pozvaniu, nikto neprišiel. Nepozdáva sa jej ani náročnejšie získavanie dát od hlavného mesta či fakt, že sa nevie domôcť odpovedí na viaceré otázky. Napríklad, ako a kedy komunikovalo a koordinovalo postup hlavné mesto s rakúskou stranou, keďže magistrát tvrdí, že urobil všetko správne a v Devíne sú len rakúske komáre.

Starostka už oslovila aj RÚVZ. Z jeho stanoviska podľa nej vyplýva, že BTI (biologický prípravok) je veľmi sofistikovaný systém, ktorý vie byť účinný, ale musí sa urobiť správne. Potrebné sú aj celoročné monitoringy. Ak sa nerobí správne, je to podľa neho mrhanie pracovnými silami a finančnými prostriedkami, keďže to nie je lacné. "Z dát, ktoré sa mi podarilo získať, vyplýva, že tu nikto 21 dní nebol," zdôrazňuje starostka Devína.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva zároveň odporúča chemický postrek. Podľa regionálneho hygienika je vykonanie dvoch až troch chemických postrekov počas letnej sezóny pre zdravie človeka menej škodlivé ako každodenné používanie repelentu. A aj napriek tomu, že komáre v našich podmienkach neprenášajú závažnejšie infekčné ochorenia na človeka, môžu sa podieľať na výraznom zhoršení životného komfortu, psychickej pohody a poruchách spánku či alergizácii obyvateľov. Zabúdať netreba ani na výskyt komára tigrovaného ako potenciálneho nosiča vírusových ochorení.

Odporúčania hygienika sú teda podľa nej jednoznačné, že by sa zasiahnuť malo. "Tiež som proti chemickým postrekom a nesúhlasím s nimi. Ale na druhej strane by som vyžadovala, aby mesto, keď zasahuje ekologickými prostriedkami, bolo dôsledné," podotýka Jakubkovič.
Starostom sa tiež nepáči, že riešenie situácie padá v súčasnosti na nich. Starostka poukazuje na to, že vždy bolo komunikované, že proti komárom zasahuje hlavné mesto. "Potom sa na zastupiteľstve dozvieme, že si to máme riešiť sami," hovorí Jakubkovič s tým, že keby to boli vedeli, riešili by to už na jar. "Nedôslednosť magistrátu ma dostala do pozície, keď stojím pred voľbou, čo mám urobiť, ak mi vyje kalamita," tvrdí starostka Devína s tým, že na to mestská časť nemá ani peniaze, keďže má pre konsolidáciu pohľadávok napätý rozpočet.

Situácia s komármi bola aj témou posledného bratislavského mestského zastupiteľstva. Starostovia Karlovej Vsi a Devínskej Novej Vsi predložili návrh, aby primátor vydal pokyn na okamžitú účinnú elimináciu dospelých komárov. Návrh neprešiel, keďže ho nepodporil najsilnejší poslanecký klub.

Viac o téme: Komár SAVBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu