Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Klaus vidí v návšteve Slovenska symboliku, ale nelúči sa

Český prezident Václav Klaus
Český prezident Václav Klaus (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Český prezident Václav Klaus, ktorý dnes pricestuje na dvojdňovú pracovnú návštevu Slovenska, v nej vidí istú symboliku a zavŕšenie svojho päťročného prezidentského obdobia.

Klaus, ktorý je favoritom februárovej prezidentskej voľby, sa však nejde do Bratislavy lúčiť, pretože možnosť svojho opätovného nezvolenia si nepripúšťa.

"Považujem to za bodku za tým prezidentským obdobím, to je jasné. Prvá návšteva, ktorú som v cudzine vykonal ako prezident (v roku 2003), bola na Slovensku a preto sa mi zdá celkom spravodlivé, aby som išiel opäť do Bratislavy a Topoľčianok - pôvodného letného sídla prezidenta (Tomáša Garrigua) Masaryka," odpovedal Klaus na otázku TASR, či sa bude na Slovensku lúčiť. Otázku, či si dokáže predstaviť svoje nezvolenie, ponechal bez odpovede.

Podľa neoficiálnych informácií má Václav Klaus už zaistenú nadpolovičnú podporu poslancov a senátorov, ktorí začnú prezidenta voliť na spoločnej schôdzi 8. februára. Vyjednávači z vládnucej ODS premiéra Mirka Topolánka údajne dosiahli neformálnu dohodu s KDU-ČSL a skupinou až desiatich poslancov ČSSD.

Podľa servera aktuálne.cz sa kresťanskí demokrati rozhodli pre podporu Klausa na základe prísľubu ODS, že presadí majetkové vyrovnanie štátu a cirkví, spolu so záväzkom na výplatu renty za majetok, ktorý nemožno vydať. Bonusom by mohol byť súhlas ODS a premiéra Topolánka s návratom kontroverzného šéfa KDU-ČSL do vlády. V prípade sociálnych demokratov, ktorí oficiálne stoja za ekonómom Janom Švejnarom, by podpora Klausa skupinkou poslancov mohla byť výsledkom vnútrostraníckych sporov v kombinácii s prísľubom postov či finančnej odmeny.

Václav Klaus sa na Slovensku stretne s prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom Robertom Ficom. Večer český prezidentský pár navštívi predstavenie SND a v piatok zavíta do Topoľčianskeho zámku, ktorý bol letným sídlom prezidentov Československej republiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu