Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Po bajpase odišiel z politiky

Ivana Kiňa liečil Peter Mečiar podobne ako bývalého premiéra.
Ivana Kiňa liečil Peter Mečiar podobne ako bývalého premiéra.

BANSKÁ BYSTRICA - V tom istom kardiocentre, kde podstúpil operáciu Vladimír Mečiar, operovali aj jeho bývalého a neskôr nezávislého poslanca Ivana Kiňa.

Ten Novému Času otvorene porozprával, aké komplikácie mu priniesla operácia srdca, ktorá však radikálne zmenila kvalitu jeho života.

Kiňo svoj odchod z parlamentu pred viac ako rokom odôvodnil problémami so srdcom, neskôr sa pridali aj obličky. V Stredoslovenskom ústave srdcovo-cievnych chorôb mu rovnako pod vedením jeho osobného priateľa a príbuzného šéfa HZDS Petra Mečiara voperovali dvojnásobný bajpas.

Odvtedy Kiňo zavesil politiku na klinec. „Mám dva bajpasy. Po operácii som zostal asi týždeň v nemocnici, potom som strávil ešte päť týždňov v najlepších kúpeľoch pre kardiopacientov na Sliači,“ povedal Kiňo. Pred operáciou mal veľké problémy s dýchaním a vysoký tlak.

Až v kúpeľoch ho dali dohromady. „Bolelo ma celé telo. Najmä hrudník, svaly a chrbát pri každom pohybe. Až dva mesiace som fungoval len po sediačky. Kýchol som si totiž a museli ma znova operovať,“ spomína na svoj pooperačný stav Ivan Kiňo. „Schudol som. Športujem. Do konca života musím užívať lieky na riedenie krvi. Na rady lekárov som odbúral akýkoľvek stres,“ uzavrel.

K Mečiarovmu zdravotnému stavu sa nechcel vyjadrovať, pretože je to jeho osobná vec. Jednu radu, ktorej sa drží, však od kardiológa Petra Mečiara dostal: „Principiálne je nerozčuľovať sa.“



MEČIAR UŽ SEDÍ

V prvom týždni čaká šéfa po operácii štvornásobného bajpasu pomalá rehabilitácia. Pod dohľadom sestry bude fúkať ba lón iky, aby sa mu rozdýchali pľúca. Postupne mu zvýšia záťaž. Čaká ho chodenie hore- dolu po chodbe, ale aj po sc hodo ch. Jesť musí ľahšie jedlá. Do domáceho lieč enia ho p repustia asi koncom týždňa. Najideálnejší je potom niekoľkotýždňový pobyt v kúpeľoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu