Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Mečiarovi zastavili srdce na 41 minút

Riaditeľ Stredoslovenského ústav srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici Peter Mečiar.
Riaditeľ Stredoslovenského ústav srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici Peter Mečiar.

BANSKÁ BYSTRICA - Vladimír Mečiar sa bez problémov zotavuje z nedeľňajšej operácie, počas ktorej mu lekári voperovali štvornásobný by-pass.

Novinárom to povedali lekári, ktorí v banskobystrickom ústave srdcovo-cievnych chorôb bývalého premiéra operovali. Mečiara by podľa nich mohli prepustiť do domácej liečby koncom týždňa.

"Môžem povedať, že ten stav je v súčasnosti dobrý," povedal novinárom riaditeľ Stredoslovenského ústavu srdcovo-cievnych chorôb Peter Mečiar, ktorý je pacientov príbuzný.

Do práce by sa Mečiar mohol vrátiť v priebehu dvoch až troch týždňov, dodal chirurg Michal Hulman z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, ktorý viedol celú operáciu, počas ktorej Mečiarovi by-passmi premostili zúžené srdcové cievy.

"Je to najbežnejšia operácia srdca," dodal Hulman. Podľa ďalšieho lekára, šéfa košického srdcového ústavu Františka Sabola, sa ročne robí v Bratislave 6000, v Košiciach 700 a v Banskej Bystrici 400 podobných operácií. Kvôli operácii prominentného politika však zostavili operačný tím zložený z lekárov kardiologických centier v Košiciach a Banskej Bystrici. Okrem tejto nadštandardnej starostlivosti nemá vraj Mečiar žiadne výnimky a jeho hospitalizácia je rovnaká ako u ostatných pacientov.

Mečiar podľa lekárov už dýcha bez prístrojov, odpojili ho od nich dnes ráno. Počas operácie mu zastavili srdce na 41 minút. Z anestézie sa Mečiar prebral v nedeľu večer a začal komunikovať posunkami.

V najbližších dňoch budú lekári pacientovi postupne zvyšovať záťaž. V utorok by mal už sedieť a v stredu by sa mal podľa lekárov postaviť. Podľa Hulmana čaká Mečiara v najbližších dňoch najmä chôdza a to aj po schodoch.

Predsedu ĽS-HZDS podľa Petra Mečiara upozornili na problémy so srdcom lekári po vyšetrení v polovici decembra minulého roka. Pacient údajne okrem ťažkostí s dýchaním nemal žiadne ďalšie príznaky ochorenia. Podľa Hulmana mu však hrozil srdcový infarkt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu