Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Prokuratúra zastavila stíhanie bývalého vedenia FNM

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Prokuratúra po takmer troch rokoch vyšetrovania zastavila trestné stíhanie niekdajšieho vedenia Fondu národného majetku (FNM) v jednej z najväčších privatizačných káuz počas vlády premiéra Vladimíra Mečiara.

Exprezident fondu Štefan Gavorník a ďalší siedmi funkcionári FNM čelili obvineniu z nezákonnej privatizácie poľnohospodárskych a lesníckych podnikov v roku 1996, pri ktorých mal štát prísť o stámilióny korún, napísal dnes istý denník.

"Trestné stíhanie bolo zastavené voči všetkým obvineným. Podľa nového Trestného zákona totiž skutok nie je trestným činom," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Dodala, že rozhodnutie o zastavení stíhania zatiaľ nie je právoplatné.

Podľa policajného vyšetrovateľa obvinení bývalí členovia prezídia a výkonného výboru FNM protizákonne predali desať štátnych firiem. FNM v októbri a novembri 1996 tieto spoločnosti predal za necelú pätinu ich účtovnej ceny, poznamenal denník. Dodal, že polícia celkovú hodnotu firiem vyčíslila na 735 miliónov Sk, fond ich previedol spolu za 136 miliónov Sk.

Gavorník je s exministrom privatizácie Petrom Bisákom ešte obžalovaný z brania úplatkov pri privatizácií. Tento prípad však súdy doteraz neuzavreli, pripomenul denník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu