Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

FNM: Ponuku na pohľadávky FNM za 15 mld. Sk podalo päť subjektov

BRATISLAVA - Ponuku na odkúpenie pohľadávok Fondu národného majetku SR (FNM) v nominálnej hodnote približne 15 mld. Sk predložilo v stanovenej lehote, ktorá uplynula v utorok napoludnie, päť subjektov prevažne so sídlom v zahraničí.

"FNM v najbližších dňoch posúdi, či ponuky spĺňajú všetky technické podmienky," uviedla hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová. V lehote stanovenej na registráciu záujemcov sa pritom prihlásilo deväť subjektov, medzi ktorými dominovali popredné spoločnosti zaoberajúce sa správou pohľadávok v Českej republike a na Slovensku. Termín výberu kupujúceho bude podľa Lesajovej závisieť od štruktúry ponúk jednotlivých uchádzačov. Orgány fondu víťaza tendra vyberú po prehodnotení odporúčania výberovej komisie, ktorá odporučí najúspešnejšieho uchádzača, resp. poradie uchádzačov.

Ponúkané pohľadávky FNM eviduje voči zhruba 260 dlžníkom. Ide pritom o pohľadávky, ktoré vznikli počas pôsobenia fondu pri privatizácií štátneho majetku neplnením záväzkov privatizérov voči fondu. FNM ponúka postúpenie všetkých týchto pohľadávok v jednom balíku. Najväčšími dlžníkmi z celého balíka pohľadávok sú pritom podľa údajov FNM spoločnosti Východomäso, a.s. s pohľadávkou vo výške takmer 845 mil. Sk, nasleduje SPX Trading, a.s. v likvidácii s dlhom 839,5 mil. Sk, Pratex-KKP, s.r.o. so 693,5 mil. Sk a Solivary, a.s. Prešov so 623,7 mil. Sk. Medzi podnikmi s výškou nesplnených záväzkov voči fondu nad pol miliardy korún sú aj Union Želba, a.s. s dlhom 590,3 mil. Sk a ZPA Prešov, a.s., voči ktorej fond eviduje pohľadávku v objeme 584,3 mil. Sk.

Ponúknutý balík pohľadávok tvorí približne 60 % z celkového objemu pohľadávok FNM. Zvyšná časť pohľadávok fondu, ktorý by mal svoju činnosť ukončiť 1. januára 2007, by sa mohla podľa prezidenta FNM Jozefa Kojdu riešiť prostredníctvom Slovenskej konsolidačnej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu