Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Čaplovič: Mečiar je nevypočítateľný, osud koalície závisí od neho

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar je nevypočítateľný človek, ktorý môže ohroziť vládnu koalíciu.

V rozhovore pre istý slovenský internetový portál to povedal podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD). Napriek niektorým rozporom medzi koaličnými stranami však predpokladá, že vláda vydrží štyri roky.

"Predseda HZDS bol vždy viac deštruktívny politik, ktorý sa vyžíval v zákulisných hrách. Osud tejto koalície závisí aj od správania sa Vladimíra Mečiara. On to samozrejme hrá tak, aby nebol príčinou jej rozpadu," vyhlásil Čaplovič.

Podpredseda Smeru Mečiara kritizoval potom, ako ĽS-HZDS minulý týždeň verejne vytkla koaličným partnerom ich rozhodnutia pri obsadzovaní manažmentu Slovenského plynárenského priemyslu a Slovenskej televízie. Šéfovia vládnych strán sa však už o deň dohodli na urovnaní sporu a vo vedení Fondu národného majetku (FNM) presadili dohodnuté politické nominácie. FNM ich schválil v piatok.

Prípadná spolupráca ĽS-HZDS s opozičnou SDKÚ-DS bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu by Mečiarovi podľa Čaploviča priniesla pokles preferencií. "Potom však môže ľahko spadnúť z osem percent na štyri. Jeho voliči ho totiž za koketovanie s Dzurindom odsudzujú. Oni nie sú pravicoví, skôr ľavý stred. Toto mu jednoducho nezožerú," poznamenal podpredseda Smeru, ktorý má vo vláde na starosti európske záležitosti, ľudské práva a menšiny.

Spoluprácu s Mečiarovým hnutím presadzoval po júnových parlamentných voľbách Dzurinda. Vytvorenie koalície pravicových strán s ĽS-HZDS však stroskotalo na kresťanských demokratoch (KDH), ktorí odmietli s Mečiarom spolupracovať. Práve KDH však označil Čaplovič za stranu, s ktorou by Smer v prípade rozpadu súčasnej koalície mohol vládnuť.

"Verejnosť reaguje veľmi citlivo na mocenské zmeny v priebehu volebného obdobia. Ak by sme sa však museli zaoberať touto otázkou, tak najviac obsahových prienikov máme s KDH," povedal Čaplovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu