Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Najkontroverznejšie predstavenie roka! Po sexuálnych scénach v OPERE museli diváci vyhľadať lekára: FOTO pre odvážnych

Kontroverzné operné predstavenie bojuje s vlnou kritiky, ústrednou postavou je mníška objavujúca sexualitu Zobraziť galériu (6)
Kontroverzné operné predstavenie bojuje s vlnou kritiky, ústrednou postavou je mníška objavujúca sexualitu (Zdroj: Staatsoper Stuttgart)

STUTTGART – Viac ako tucet návštevníkov opery Sancta Susanna potrebovalo po predstavení lekársku pomoc. Scénky mali obsahovať lesbický sex, skutočnú krv, ale aj nahé mníšky na kolieskových korčuliach. Organizátori sa bránia a tvrdia, že diváci vedeli „do čoho sa púšťajú“.

Feministická opera z dielne skladateľa Paula Hinemitha debutovala v nemeckom Stuttgarte 5. októbra a diváci ju budú mať možnosť vidieť v siedmich predstaveniach do 3. novembra. Jednoaktová opera, ktorá rozdeľuje spoločnosť spôsobila škandál už v roku 1921, keď bola prvýkrát spracovaná a teraz po viac ako 100 rokov vyvoláva opäť pohoršenie v spoločnosti.

Opera má znázorňovať „radikálnu víziu svätej omše“ a ústrednou postavou je mníška, ktorá objavuje svoju sexualitu. Niekoľko scén je však natoľko detailných a šokujúcich, že 18 divákov po predstavení vyhľadalo lekársku pomoc. Podľa viacerých médií mali diváci trpieť nevoľnosťou, a v troch prípadoch boli nútení privolať lekára.

Šialené zábery! Do cisterny pri zásahu narazilo osobné auto, hasičov delili od zrážky centimetre (Zdroj: Facebook/Hasiči Karlovarského kraje HZS KVK)

Na javisku boli diváci svedkami sexuálnych aktov, ale aj telesných trestov a aplikácii piercingov. V jednej scénke má údajne mníška sex s ikonou. V ďalšej scénke fackujú polonahú mníšku, alebo si žena vkladá do úst meč v tvare krucifixu.  Kontroverznú operu priniesla do Stuttgartu Florentina Holzinger a v modernom spracovaní hrajú mníšky údajne „zmyselné, poetické a divoké predstavenie“. Organizátori sa divákom ospravedlnili, no uviedli, že najmä tí z prvých radov „vedeli do čoho sa púšťajú“ a pred predstavením sú upozornení, že niektoré scény ich môžu dostať do „nepohody“ a môžu zostať „traumatizovaní“.

Umelecký riaditeľ opery Viktor Schoner uviedol, že predstavenie spĺňa ústrednú úlohu umenia a pokúša a prekračuje hranice. Režisér upresnil, že nahota je v opere Sancta Susanna ústredným výrazovým prostriedkom a napodobňuje iba realitu. „Divadlo a opera napodobňujú realitu: keď ľudia milujú, trpia a umierajú na opernom javisku, je to všetko len akt,“ informujú na webstránke divadla o obsahu predstavenia.

Viac o téme: MníškaStuttgartOperaKuriózne predstavenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu