Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Von der Leyenová a Borrell vyzvali na prímerie v Pásme Gazy: Scholz vyjadril podporu Izraelčanom

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRUSEL - Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vzdala v pondelok hold obetiam teroristického útoku spáchaného pred rokom palestínskym islamistickým hnutím Hamas na juhu Izraela a zopakovala výzvu Európskej únie na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Potrebu prímeria opätovne zdôraznil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Von der Leyenová vo svojom písomnom vyhlásení uviedla, že pri príležitosti tragického výročia si chce uctiť pamiatku obetí a vyzvala na bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov. Presne pred rokom, 7. októbra 2023 ráno, vstúpili komandá hnutia Hamas do južného Izraela, kde zabili 1205 ľudí, väčšinou civilistov a 251 uniesli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Európska únia stojí pri všetkých nevinných ľuďoch, ktorých životy boli od toho katastrofálneho dňa hlboko poznačené. Útok spáchaný Hamasom spôsobil obrovské utrpenie nielen izraelskému ľudu, ale aj nevinným Palestínčanom," pripomenula šéfka exekutívy EÚ.

Vo vyhlásení prisľúbila humanitárnu a finančnú pomoc pre palestínsky ľud a obyvateľov Libanonu, kde prebiehajú pozemné operácie izraelských ozbrojených síl. Von der Leyenová zároveň zdôraznila, že antisemitské incidenty v Európe pribúdajú a zaviazala sa vyčleniť dodatočné finančné zdroje na boj proti tomuto fenoménu.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (3)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

Borrell na sociálnej sieti X uviedol, že myšlienky predstaviteľov EÚ sú s rodinami vyše 1200 obetí brutálne zavraždených Hamasom vlani 7. októbra, ako aj s rukojemníkmi, ktorí musia byť okamžite oslobodení. "Po roku sa utrpenie a násilie špirálovito rozrástli. Je čas na regionálne prímerie. Hneď teraz," odkázal Borrell.

Scholz vyjadril podporu Izraelčanom a vyzval na prímerie v Pásme Gazy

V pondelok sa v Nemecku konajú spomienkové zhromaždenia a vigílie pri príležitosti prvého výročia vojny v Pásme Gazy. Nemecký kancelár Olaf Scholz pri tejto príležitosti opätovne vyzýval na mier a riešenie situácie na Blízkom východe. Informuje o tom agentúra DPA.

Spomienkové podujatia sa začali už skoro ráno súčasne v desiatkach miest po celom svete. Organizátori uviedli, že cieľom je "zdieľať smútok Židov, prejaviť solidaritu so židovským štátom bez ohľadu na súčasnú politiku a postaviť sa proti antisemitizmu a antisionizmu". Aktivisti sa zhromaždili pri Brandenburskej bráne v centre Berlína, aby prečítali mená vyše 1170 ľudí, ktorí zahynuli pri útoku militantného hnutia Hamas na Izrael v októbri minulého roka, a mená ďalších 255 osôb, ktoré hnutie zajalo.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

"Drahí priatelia v Izraeli, cítime s vami..., stojíme na vašej strane," povedal Scholz na otvorení konferencie o trvalo udržateľnom rozvoji v meste Hamburgu na severe krajiny. "Z každodennej skúsenosti s násilím a hladom nemôže vzísť nič dobré," zdôraznil kancelár. "Spolková vláda preto žiada prímerie, prepustenie rukojemníkov a politické rozhovory, aj keď sa zdá, že sú momentálne vzdialenejšie než kedykoľvek predtým," dodal. Jediným riešením konfliktu je podľa Scholza dvojštátne riešenie, aby "Izraelčania a Palestínčania mohli žiť natrvalo bok po boku".

Úrady v nemeckom hlavnom meste v pondelok nasadili viac ako 2000 policajtov, aby zabezpečili vigílie a udržali pokoj v metropole. V nedeľu večer sa v Berlíne uskutočnili aj protesty proti vojne v Pásme Gazy, pri ktorých došlo k zrážkam účastníkov s políciou.

Viac o téme: VýročieútokyPrímerieNemeckoIzraelGazaHamasUrsula von der LeyenováOlaf ScholzJosep Borell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu