Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

MIMORIADNY ONLINE Trump sa zišiel so Zelenským: Tvrdí, že ak bude prezidentom, vojnu rýchlo ukončí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

WASHINGTON - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku, informuje agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

21:10 Ruský útok pri obci Piščane v Charkovskej oblasti bol odrazený a desiatky vozidiel boli poškodené a zničené, tvrdí prápor bezpilotných lietadiel Achilles 92. samostatnej brigády špeciálnych síl Ukrajiny.

21:09 Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

20:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť, informuje agentúra Reuters.

20:07 Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry Reuters.

19:01 „Útok na Bielorusko znamená tretiu svetovú vojnu,“ tvrdí Lukašenko v súvislosti s výzvami na zmenu ruskej jadrovej doktríny. Útok na Bielorusko by viedol k tretej svetovej vojne, vyhlásil Lukašenko po Putinovej výzve na aktualizáciu ruskej jadrovej doktríny.

17:43 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa údajne stretol s republikánskym prezidentským kandidátom a bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom v Trump Tower v New Yorku.

17:42 India nebude nakupovať od sankcionovaného ruského projektu Arctic LNG 2, uvádza agentúra Reuters. India nebude nakupovať skvapalnený zemný plyn z ruského projektu Arctic LNG 2, na ktorý uvalili západné krajiny sankcie, uviedol indický minister ropného priemyslu Pankaj Jain.

16:38 Ruský raketový útok na policajné oddelenie v Krivom Ríhu zabil 3 osoby a 6 zranil. Počet obetí ruského raketového útoku na policajné oddelenie v meste Kryvyj Rih sa podľa miestnych úradov zvýšil na troch.

15:34 Lukašenko priznáva desaťročnú spoluprácu s okupovaným Doneckom a spoluúčasť na prijatí unesených ukrajinských detí; Medzinárodná šachová federácia FIDE potvrdzuje zákaz účasti Ruska a Bieloruska na svojich turnajoch; a ďalšie.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (4)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

15:33 Vo Fínsku bude neďaleko hraníc s Ruskom zriadené nové veliteľstvo pozemných síl NATO, ktorého úlohou bude riadiť operácie Aliancie v severnej Európe v prípade vypuknutia vojenského konfliktu. Oznámil to v piatok fínsky minister obrany Antti Hakkanen, píše TASR s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters.

14:31 V posledných dňoch ruské jednotky zrejme výrazne zintenzívnili útok na Vuhledar. Dobytie mesta by mohlo zvýšiť ruské šance na obsadenie Pokrovska, strategického cestného uzla na severe.

14:30 „Spojenci Ukrajiny musia Putinovi vysvetliť, že nemôže diktovať podmienky ukončenia vojny,“ píšu v tomto článku Anders Fogh Rasmussen, bývalý generálny tajomník NATO, a Andrij Jermak, vedúci prezidentskej kancelárie.

14:11 Ukrajinský prápor Achilles zverejnil video neúspešného ruského útoku v Charkovskej oblasti. Ruský útok pri obci Piščane v Charkovskej oblasti bol odrazený a desiatky vozidiel boli poškodené a zničené, tvrdil prápor bezpilotných lietadiel Achilles 92. samostatnej brigády špeciálnych síl Ukrajiny.

13:41 Aktualizácia: 1 zabitý, 6 zranených pri ruskom raketovom útoku na policajné oddelenie v Kryvyj Roh.

12:27 Ombudsman popiera správy o dohode medzi Ukrajinou a Ruskom o „detskej výmene“, ktorú sprostredkoval Katar.

11:18 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že vyšetruje dvoch austrálskych a jedného rumunského novinára v súvislosti s ich reportážami z území Kurskej oblasti, okupovaných ukrajinskými silami. Celkový počet takýchto vyšetrovaní sa tak zvýšil na 12.

11:00 Ruská raketa zasiahla administratívnu budovu v Kryvyj Roh, povedal guvernér.

10:21 Politický riaditeľ úradu predsedu maďarskej vlády Balázs Orbán sa o otázke vojny na Ukrajine z pohľadu pritokomunistickej revolúcie v roku 1956 vyjadril nejednoznačne, čo je chybou, povedal v piatok v rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

10:19 Počas nočného útoku na ukrajinskú infraštruktúru v delte Dunaja ruský dron pravdepodobne na krátky čas narušil vzdušný priestor Rumunska. Útok ruských síl neďaleko rumunských hraníc monitorovali štyri stíhačky NATO. V piatok o tom informovalo rumunské ministerstvo obrany a agentúra Agerpres.

10:04 Rusko v noci zo štvrtka na piatok zaútočilo na Ukrajinu 32 iránskymi bezpilotnými lietadlami Šáhid a tromi raketami. Ukrajinské letectvo v príspevku na sieti Telegram oznámilo, že protivzdušná obrana zostrelila 24 dronov.

9:58 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili 8 a 49 zranili.

9:16 Regionálna zložka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok oznámila, že na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove zadržala dvoch mužov, ktorí údajne poskytovali Kyjevu informácie o ruských vojenských objektoch.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu