Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Harrisová tesne vedie v predvolebnom prieskume v 7 kľúčových štátoch

Náušnice Kamaly Harrisovej vyvolali u Trumpových prívržencov podozrenie.
Náušnice Kamaly Harrisovej vyvolali u Trumpových prívržencov podozrenie. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová má v novom predvolebnom prieskume tesný náskok pred svojím republikánskym rivalom Donaldom Trumpom v šiestich štátoch USA, známych ako swing states. V siedmom z týchto štátov je súboj doposiaľ vyrovnaný. Vyplýva to z piatkových výsledkov prieskumu agentúry Bloomberg News a spoločnosti Morning Consult, píše agentúra Reuters.

Náskok Harrisovej sa vo viacerých štátoch pohybuje na hodnote štatistickej chyby, čo naznačuje, že o výsledku novembrových volieb by mohol rozhodnúť najtesnejší rozdiel. Podľa prieskumu vedie demokratická kandidátka nad Trumpom v Nevade o sedem percent, v Pensylvánii o päť percent, v Severnej Karolíne o dve percentá a v štátoch Arizona, Michigan a Wisconsin o tri percentá. V Georgii bol výsledok nerozhodný. V týchto siedmich štátoch má Harrisová medzi pravdepodobnými voličmi náskok o celkovo približne tri percentuálne body, čo je o dva viac ako minulý mesiac. Štyridsaťsedem percent opýtaných si zároveň myslí, že viceprezidentka vyhrá voľby bez ohľadu na to, či ju podporia v porovnaní s približne 40 percentami opýtaných, ktorí uvádzajú, že by zvíťazil Trump.

Prieskum denníka New York Times v kľúčových štátoch, ktorý zverejnili v pondelok, ukázal, že republikánsky kandidát tesne vedie v Arizone, Georgii a Severnej Karolíne. Podľa prieskumu Bloomberg si Trump udržiava náskok pred Harrisovou v oblasti ekonomiky, no rozdiel sa zmenšuje a v súčasnosti predstavuje štyri percentá. Vedie aj v otázke imigrácie so 14 percentami. Prieskum sa konal od 19. do 25. septembra v online priestore a zúčastnilo sa na ňom 6165 registrovaných voličov v siedmich kľúčových štátoch. Pravdepodobných voličov bolo 5692. Štatistická chyba pre registrovaných aj pravdepodobných voličov predstavuje zhruba jeden percentuálny bod. Štatistická chyba sa pohybovala na hodnote troch percentuálnych bodov v Arizone, Georgii, Michigane, Severnej Karolíne, Pensylvánii a vo Wisconsine a v Nevade dosahovala štyri percentá.

Viac o téme: USADonald TrumpVoľbyKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu