Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Fico hovorí o obrovskej pomoci: Európska únia vyčlenila na odstraňovanie následkov povodní miliardy!

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a premiér SR Robert Fico počas spoločnej tlačovej konferencie Zobraziť galériu (3)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a premiér SR Robert Fico počas spoločnej tlačovej konferencie (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

VROCLAV - Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v minulých dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav. Chce, aby postihnuté krajiny mohli peniaze použiť čo najrýchlejšie a čo najjednoduchšie.

Šéfka komisie na tlačovej konferencii poznamenala, že peniaze z fondu bude únia mobilizovať nezvyčajným spôsobom. Nebude totiž potrebné spolufinancovanie zo strany členských krajín, ako je bežné, ale pomoc bude plne hradená zo strany EÚ. "Nastala mimoriadna doba a mimoriadny čas si žiada mimoriadne opatrenia," vyhlásila von der Leyenová vo Vroclave, ktorou práve vo štvrtok prechádzala povodňová vlna.

Na schôdzke sa rokovalo o spôsoboch, ako čo najrýchlejšie a najflexibilnejšie podporiť ľudí a oblasti zasiahnuté ničivými povodňami. Von der Leyenová spomenula, že pri kríze sa využíval aj program diaľkového prieskumu Zeme Copernicus a satelity, vďaka čomu bolo možné sledovať vývoj záplav.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Fond solidarity podľa nej možno použiť na obnovu ciest, železničných tratí či mostov. Tieto peniaze však podľa nej nebudú stačiť, takže na schôdzke sa hovorilo aj o možnosti flexibilného použitia prostriedkov z kohézneho fondu.

Fico ocenil obrovskú pomoc

"Nepamätám si od momentu, keď som po prvý raz navštívil stretnutie na úrovni EÚ, že by tak krátke stretnutie prinieslo také dobré výsledky," vyhlásil potom šéf slovenskej vlády Fico, ktorý tiež hovoril o "obrovskej pomoci". "Ľudia, ktorí žijú v Európskej únii, chcú vidieť, že orgány EÚ prejavujú rovnakú mieru starostlivosti o občanov EÚ, ako často prejavujeme o ľudí v iných krajinách, kde majú takisto rôzne tragédie a kde čelia obrovským nešťastiam," vyhlásil Fico. Podľa neho táto pomoc zo strany EÚ zvýši dôveryhodnosť európskych inštitúcií v očiach občanov.

10 miliárd eur z EÚ fondov sa prerozdelí medzi krajiny poškodené povodňami, uviedol premiér Fico (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Hostiteľ schôdzky, poľský premiér Donald Tusk, sa poďakoval von der Leyenovej za promptnú reakciu. "Potrebovali sme len 45 minút na to, aby sme sa zhodli na našich očakávaniach a dostali prísľub zo strany Európskej komisie, s ktorým sme spokojní," povedal.

Robert Fico, český premiér Petr Fiala, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, poľský premiér Donald Tusk a rakúsky kancelár Karl Nehammer
Zobraziť galériu (3)
Robert Fico, český premiér Petr Fiala, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, poľský premiér Donald Tusk a rakúsky kancelár Karl Nehammer  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Český premiér Petr Fiala pripomenul, že najviac zasiahnuté v ČR sú Olomoucký a Moravskosliezsky kraj, pričom vláda plánuje vyčleniť na pomoc zasiahnutým oblastiam 40 miliárd korún (1,5 miliardy eur). Rakúsky kancelár Karl Nehammer informoval, že jeho vláda vynaloží na riešenie následkov povodní miliardu eur a ďalšiu polmiliardu bude môcť čerpať z EÚ.

Viac o téme: PovodneRobert FicoUrsula von der LeyenováEurópska Únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu