Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Auto, ktoré uniesol prúd vody pri záplavách na Jesenícku, našli: Traja ľudia sú stále nezvestní

Zaplavené domy v Ostrave. Zobraziť galériu (2)
Zaplavené domy v Ostrave. (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

OSTRAVA/PRAHA - Záplavy v Česku majú už tri obete, všetky z Moravskosliezskeho kraja. Pribudli dvaja mŕtvi v Krnove na bruntálsku. Po rokovaní Krízového štábu Moravskosliezskeho kraja o tom v pondelok poobede informoval hajtman Jozef Belica (ANO) a policajný riaditeľ Tomáš Kužel. Jedna obeť bola nájdená v byte, ktorý bol úplne zaplavený, ďalšia potom v potoku. Polícia naďalej pátra po posádke nájdeného auta.

Prvou obeťou terajších rozsiahlych záplav je žena. Jej telo našli v riečke Krasovka v Krasove na Bruntálsku, polícia eviduje tiež osem nezvestných. Medzi nezvestnými sú aj traja ľudia z auta, ktoré spadlo do rozbúrenej rieky na Jesenicku. Polícia dnes vozidlo objavila prázdne, uviedla na sieti X.

archívne video

Pod vodou skončili aj policajné vozidlá a autá ministerstva vnútra. (Zdroj: Tip čitateľa)

"Včera (v nedeľu) popoludní bolo vo vode pri obci Krasov na Bruntálsku nájdené bezvládne telo. Miesto je odrezané veľmi silným tokom a prúdom vody. Avšak policajti na mieste pracujú," uviedla hovorkyňa moravskosliezskej polície Soňa Štetínska.

Polícia eviduje sedem nezvestných

Policajný prezident Martin Vondrášek dnes ráno v Českom rozhlase Radiožurnál uviedol, že polícia eviduje sedem nezvestných. Podľa informácií ČTK ich je už osem. "Evidujeme sedem nezvestných. Jeden nezvestný po skoku do rieky Otavy, jeden nezvestný senior z domu seniorov v Kobylej nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnove. Pokiaľ ide o obete, tak máme bohužiaľ utopeného v rieke Krasovka na Bruntálsku," dodal. Vedúca tlačového oddelenia z odboru hajtmana Olomouckého kraja Vladimíra Hacsiková večer ale ČTK povedala, že kraj informáciu preveroval a žiadny senior z domu seniorov v Kobylej nad Vidnavkou sa nezvestný.

Posádka z nájdeného auta je nezvestná

Nezvestní sú stále aj traja ľudia z auta, ktoré v sobotu popoludní spadlo do rozbúrenej rieky Staříč v obci Lipová-Kúpele na Jesenicku. "Vozidlo sa po opadnutí vody v rieke podarilo nájsť. Bohužiaľ bez osádky. Po osobách naďalej pátrame," oznámili dnes policajti. Už skôr vyhlásili, že všetci traja pasažieri by mali byť starší ako 18 rokov. Vzhľadom na rodinných príslušníkov nechceli poskytovať ďalšie informácie.

Auto, ktoré uniesol prúd
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Podobný prípad sa v sobotu stal v Jankoviciach na Uhorskohradišťsku, kde v popoludňajších hodinách spadol štyridsaťpäťročný muž pri odpratávaní naplavenín do rozvodneného Jankovického potoka a už sa nevynoril. Policajti po ňom stále pátrajú.

Rieky a potoky sa naďalej rozvodňujú

Rieky a potoky v Česku sa po dažďoch rozvodňujú od piatku. Veľká voda zasiahla najmä Moravu a Sliezsko, ale aj severovýchodné a južné Čechy. Voda sa vyliala aj do väčších miest, evakuovaných pred ňou bolo zatiaľ viac ako 12 000 ľudí.

V histórii Českej republiky boli doteraz najtragickejšie záplavy v júli 1997, ktoré si vyžiadali 50 ľudských životov. Sedemnásť obetí majú záplavy v auguste 2002, zhodne 15 ľudí zahynulo v súvislosti s veľkou vodou v júni 2009 a júni 2013. Deväť obetí bolo po záplavách v júni 2020, šesť po povodniach v máji až júni 2010.

Viac o téme: PovodeňZáplavyObeteČeskoNezvestní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu