Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

SVEDECTVO počas záplav! Začalo sa to valiť, do člna sme liezli ZO STRECHY, hovorí matka troch detí

Evakuácia zaplavenej Ostravy a sídliska Přívoz
Evakuácia zaplavenej Ostravy a sídliska Přívoz (Zdroj: X/Záchranný útvar HZS ČR/ROMEA/Ostravský Honza/Události Ostrava)

OSTRAVA – Česká republika bojuje s najväčšími záplavami za posledné desaťročia. Niektorí hovoria dokonca storočnej vode. Mesto Ostrava je doslova pod vodou. V sútoku dvoch riek sa pretrhla hrádza na niekoľkých miestach. Evakuácia ľudí prebieha doslova zo striech domov.

Mesto Ostrava patrí medzi najviac zaplavené lokality. Mesto v západnej časti krajiny pri hraniciach s Poľskom ležiace pri sútoku riek Odra a Opava doplatilo na svoju polohu. Záplavy spôsobili pretrhnutie hrádze a mesto sa ocitlo pod vodou. Palackú ulicu na sídlisku Přívoz zalialo podľa miestnej obyvateľky Lucie už v nedeľu večer 15. septembra.

"Prívalová voda prišla v nedeľu večer okolo desiatej. To už sa začala valiť a potom sa to len stupňovalo. Hladina vystúpila zhruba k dvom metrom. Už sme ani nemohli otvoriť vonkajšie dvere. Do evakuačného člna sme museli liezť zo strechy," povedala Lucia pre Novinky. 

Čakali celú noc 

Preprava bola podľa nej zdĺhavá, pretože na sídlisku Přívoz čakalo na záchranu mnoho ľudí, najmä seniorov, chorých a vozičkárov, ktorí mali prednosť. Spomenula, že v blízkosti sa nachádzajú dva domovy dôchodcov. "Bolo to strašné. Deti od nedeľnej noci nejedli ani nepili," spomína. Z horšie dostupných miest evakuovali ľudí policajné helikoptéry. Vo včerajších hodinách klesali nad Prívozom takmer stále.

 

AKTUÁLNÍ SITUACE Letecké záběry kolegů z Policie České republiky z dnešního rána. Aktuálně krizový štáb města Ostravy...

Posted by Městská policie Ostrava on Monday, September 16, 2024

Problém s ubytovaním 

Luciu s tromi dcérami najprv dostali na člne cez vodu a do evakuačného centra, zriadeného priamo v Ostrave, ich prepravil autobus. Tam pre nich mali prísť príbuzní, ktorí ich u seba prichýlili. 

"Povedali nám, že tu nás nikde neubytujú, pretože máme psíka. Našťastie nám zavolali príbuzní, že nás odvezú. Navyše tu nie je ani veľa miesta," dodala Lucia. Jej dcéry sa spamätávali z evakuácie a odmietli sa vyjadriť. Škody bude matka troch detí ešte len počítať, no spomenula, že rodina prišla o dodávku zaparkovanú priamo pred domom. "Voda ju celú zaliala," dodala smutne. 

 

Ostrava privoz palackeho

Posted by Don Bily on Sunday, September 15, 2024

Ďalší problém s ubytovaním má aj Dagmar Kuhnová (55), ktorá si do evakuačného centra priviedla so sebou aj psa. Je prízemný byt na sídlisku Přívoz zostal celý pod vodou. Svoju sučku odmieta opustiť, no práve pre jej domáceho miláčika ju odmieta ubytovať akýkoľvek hotel, penzión či ubytovňa.

"Okolo druhej hodiny prišli po nás hasiči na člne. Mala som si rýchlo zbaliť len tie najnutnejšie veci. Nechcela som tam nechať psa, tak som ho vzala so sebou. Teraz mám problém s ubytovaním," vyjadrila sa. 

Kritika od Rómov 

Na organizáciu pomoci zatopeným zo strany ostravského magistrátu sa posťažoval predseda Únie olašských Rómov a člen Rady vlády pre rómske záležitosti Josef Stojka. Pomáha pri koordinácii ubytovania pre ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy. Väčšina z nich sú totiž Rómovia a pochádzajú práve zo sídliska Přívoz. 

"Mnoho Rómov je bez peňazí, bez všetkého. Nebudeme sa sťažovať, ale myslím si, že mesto malo viac vedieť, čo robí napríklad Červený kríž a naopak. Mesto tú koordináciu už nezvláda. Ľudia majú psy, nedostanú na hotely, pretože majitelia si napríklad psy neprajú. Tí psy za to ale nemôžu," povedal Stojka. 

Viac o téme: ZáplavyPovodneEvakuáciaSvedectvoKatastrofyČROstravaPřívoz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu