Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šokujúce zábery PO: Takto voda ničila mosty a ohrozovala tisíce životov, narušená statika domov a extrémne škody!

Apokalypsa v Poľsku, takto povodňová vlna zničila mnohé mestá
Apokalypsa v Poľsku, takto povodňová vlna zničila mnohé mestá (Zdroj: Facebook/PolskieRadio24.pl)

PRAHA/VARŠAVA – Poľsko ale aj Česká republika bojuje s ničivými následkami povodní. Česká vláda včera schválila nasadenie vojakov a techniky na územiach ČR zasiahnutých povodňami. Povolaných bude asi 2000 vojakov, čo potvrdila aj ministerka obrany Jana Černochová (ODS) na sociálnej sieti. Poľsko naopak ešte aktívne bojuje s vodou a v skorých ranných hodinách zabránili hroziacemu pretrhnutiu ďalšej protipovodňovej hrádze.

"Úloha českej armády je jasná, pomáhať tam, kde bude treba na najviac poškodených miestach a likvidovať následky povodní," uviedla k rozhodnutiu vlády Černochová. "Ako sme sľúbili, urobíme všetko pre to, aby sme ľuďom pomohli následky tejto pohromy čo najrýchlejšie zvládnuť," dodala. Účasť českej armády podľa nej umožní rýchlejšie poskytnutie pomoci kriticky zasiahnutým krajom, obciam a ich obyvateľom.

Mimoriadne zasadnutie vlády v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou s nepriaznivým počasím (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vojaci budú po ničivých povodniach stavať náhradné premostenia na mieste mostov, ktoré povodne poškodili alebo zničili a na pomoc budú povolané aj armádne vrtuľníky, ktoré pomáhajú so zásobovaním, ale aj vyše 500 väzňov, ktorí napríklad pri väznici pomáhali čistiť naplaveniny v potoku a upratujú v Jablonici nad Nisou. A hoci Česká republika dostala ponuku pomoci pri povodniach od viacerých krajín, zatiaľ túto pomoc nevyužili. Personálnu, ale aj materiálnu pomoc ponúkla aj Ukrajina, Slovinsko, Slovensko, Spojené štáty, Grécko, Izrael, Kosovo, Litva a Severné Macedónsko, ale aj saský či bavorský premiér.

Poľská strana ešte túto noc bojovala s masou vody v meste Nisa. Stovky vojakov a hasičov spevňovali protipovodňovú hrádzu, ktorej hrozilo zrútenie a následné zaplavenie centra mesta. Starosta Piotr Smoter na sociálnych sieťach uviedol, že „vojna sa skončila o 4:25 ráno“. Pred vodou tak ochránili 44 000 obyvateľov, vrátane dôchodcov a detí. Práve na tomto mieste v Opoľskom vojvodske neďaleko českých Mikulovíc mala byť situácia najhoršia. S čiastočnou evakuáciou Nise začali už v pondelok, keď sa roztrhla priepust medzi dvoma nádržami nad mestom Paczkov. Pri obci Wawrzeńczyce na rieke Strzegomka ale toľko šťastia nemali a príval vody strhol miestny most, uviedol list Gazeta Wyborcza.

 

📍"Powojenny" krajobraz w Lądku-Zdroju. Miasto przez 2 dni było odcięte od świata. Przeszła tam 10 metrowa fala...

Posted by PolskieRadio24.pl on Monday, September 16, 2024

Pri záplavách v Poľsku pomáhal aj český vrtuľník Mi-17, bol v nasadení v poľských Pilchowiciach na žiadosť poľskej armády. V Poľsku si povodne vyžiadali päť ľudských životov a najhoršia situácia bola na juhu pri hraniciach s Českou republikou. Poľský premiér Donald Tusk uviedol, že budú rokovať s predsedami vlád ďalších postihnutých krajín a žiadať Európsku úniu o finančnú podporu na obnovu po povodniach. Varšava zatiaľ vyčlenila na zvládnutie následkov katastrofy asi miliardu zlotych. Ukrajina ponúkla pomoc rovnako aj Poľsku, no premiér sa poďakoval a uviedol, že „ukrajinskí záchranári by mali zostať na Ukrajine, kde majú vlastné povinnosti“.

Česká polícia zároveň varovala obyvateľov pred možným rabovaním aj z dôvodu troch zaznamenaných prípadov. Situácia v oboch krajinách by sa mala upokojovať a v nasledujúcich hodinách dôjde k znižovaniu prietokov na vodných tokoch. Škody ale podľa českej strany budú zrejme odhadom až v desiatkach miliárd českých korún. Niektoré domy majú viditeľne narušenú statiku a čaká ich demolácia. Problémy s odstraňovaním následkov povodní spôsobuje aj kontaminácia studní a nedostatok pitnej vody. Po povodniach je stále bez elektriny približne 10 000 domácností v Olomouckom kraji.

Viac o téme: ZáplavyPovodnePoľskoČeská republikaNásledky povodní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu