Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pri pokuse o útek z väzenia v Kinshase prišlo o život najmenej 129 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KINSHASA - Najmenej 129 ľudí zahynulo pri pokuse o útek z väznice v hlavnom meste Konžskej demokratickej republiky (KDR). Oznámil to v utorok konžský minister vnútra Jacquemin Shabani, informujeme s odvolaním na správu agentúry AP.

Podľa predbežných údajov bolo 24 väzňov zastrelených po "varovných" výstreloch, keď sa v noci na pondelok pokúšali utiecť z preplnenej väznice Makala v metropole Kinshasa, uviedol Shabani v príspevku na sociálnej sieti X. Dodal, že väčšina osôb zahynula v hromadnej tlačenici. Minister informoval, že zranenia utrpelo 59 ľudí, hlásených bolo aj niekoľko prípadov znásilnenia žien. Časť väznice pri pokuse o útek zhorela.

Pokus o útek bol aj v minulosti

Väznica Makala má kapacitu 1500 osôb. Podľa správy ľudskoprávnej organizácie Amnesty International je v nej však väznených viac ako 12.000 ľudí, z ktorých väčšina čaká na súd. V tomto zariadení došlo k pokusom o útek aj v minulosti. Pri útoku náboženskej sekty v roku 2017 sa na slobodu dostali desiatky väzňov, pripomína AP. Streľba vo väznici sa ozvala okolo polnoci v noci z nedele na pondelok, vyplýva z výpovedí miestnych obyvateľov.

Pri pokuse o útek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Väznica leží v centre mesta asi päť kilometrov od prezidentského paláca a neboli na nej vidieť žiadne stopy po násilnom vniknutí. Podľa predstaviteľa ministerstva spravodlivosti útek naplánovali väzni v jednom z krídiel zariadenia.

Viac o téme: útekVäzenieKonžská demokratická republikaKinshasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu