Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Z preplnených väzníc v Británii predčasne prepustia 1 700 osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Približne 1700 väzňov prepustia v Anglicku a Walese v utorok na slobodu ešte pred odpykaním si trestu, píše o tom správa z agentúry DPA. Úrad premiéra na Downing Street informoval, že tento krok bol potrebný preto, aby sa zabránilo "nekontrolovanej kriminalite", keďže pre novo odsúdených nie je vo väzniciach miesto.

Britská vláda informovala, že program predčasného prepustenia sa netýka osôb odsúdených za sexuálne delikty, terorizmus, domáce násilie a ďalšie násilné trestné činy.

archívne video

Požiar väznice Evín v Teheráne (Zdroj: Facebook/Global Freedom Movement)

Hlavný väzenský inšpektor Charlie Taylor povedal, že vláda "nemala na výber". Zároveň však upozornil, že po prepustení z väzenia ľudia nie sú adekvátne pripravení na život na slobode, často nemajú domov, a tak vzniká riziko, že sa dopustia ďalších trestných činov alebo porušia podmienky svojho prepustenia.

Taylor nedávno vydal výročnú správu, podľa ktorej by mal do roku 2028 vzrásť počet väznených osôb o 27-tisíc a neočakáva sa, že sa podarí vybudovať dostatok nových väzenských kapacít.

Niektoré obete ešte v pondelok nemali vedomosť o predčasnom prepustení páchateľa odsúdeného za čin, ktorého sa voči nim dopustil. Komisárka pre obete baronesa Newlovová označila predčasné prepustenie páchateľov za "poľutovaniahodné a pre obete stresujúce". Obete podľa nej "oprávnene očakávajú, že osoby odsúdené za trestné činy voči nim si trest uložený súdom riadne odpykajú".

Viac o téme: VäzniPrepustenieVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu