Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Albánsky súd rozhodol o podmienečnom prepustení gréckeho europoslanca Belerisa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TIRANA - Albánsky súd v pondelok rozhodol o podmienečnom prepustení Frendisa Belerisa. Prípad etnického Gréka, ktorého napriek väzneniu zvolili v júni v Albánsku do Európskeho parlamentu (EP) za grécku vládnu stranu Nová demokracia, naštrbil vzťahy medzi Tiranou a Aténami. Informuje agentúra AFP a Reuters.

Politika zadržali dva dni pred komunálnymi voľbami 14. mája 2023 v albánskom meste Himare, kde žijú najmä etnickí Gréci. V starostovských voľbách následne zvíťazil. Súd ho však poslal do väzenia na dva roky za kupovanie hlasov. Na zaistenie si ôsmich hlasov údajne vynaložil v prepočte 360 eur.

archívne video

Zamestnancom v súdnictve sa v priemere navýši plat o 400 až 500 eur (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Po rozhodnutí odvolacieho súdu ho albánske úrady zbavili funkcie starostu. Beleris všetky obvinenia odmieta a označuje ich za politicky motivované. Belerisa v polovici júla na chvíľu z väzenia prepustili, aby sa mohol zúčastniť na ustanovujúcom zasadnutí EP vo francúzskom Štrasburgu. Následne sa však vrátil do väzenia v Albánsku.

Vinu Belerisa od začiatku odmietali aj Atény

Tirane pohrozili, že by v súvislosti s týmto prípadom mohli blokovať proces jej vstupu do Európskej únie. Albánsko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), má historicky napäté vzťahy s Gréckom - zväčša v súvislosti s otázkami práv gréckej menšiny a početnej albánskej komunity v Grécku.

Viac o téme: PrepustenieSúd AlbánskoVäzenieFrendis Beleris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu