Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

VIDEO Hizballáh oznámil rozsiahle útoky na Izrael! Popiera, že by ich armáda zmarila

Izraelské vrtuľníky Apache lietajú smerom na sever Izraela Zobraziť galériu (7)
Izraelské vrtuľníky Apache lietajú smerom na sever Izraela (Zdroj: Repro foto X/@Israel)

BEJRÚT - Iránom podporované hnutie Hizballáh v nedeľu uviedlo, že začalo útočiť na Izrael veľkým počtom bezpilotných lietadiel a rakiet v reakcii na zabitie veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte. Izraelská armáda predtým v nedeľu oznámila, že uskutočňuje údery proti tejto skupine. Informuje agentúra Reuters, AP a AFP.

Aktualizované 20:07 Spojené štáty pomáhali sledovať paľbu rakiet a dronov, ktoré libanonské militantné hnutie Hizballáh v noci na nedeľu vypustilo na Izrael, ale nezúčastnili sa na úderoch na Libanon ani na zostreľovaní striel, uviedol predstaviteľ amerického rezortu obrany.

Aktualizované 18:00 Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v nedeľu uviedol, že hnutie sa v nočných útokoch zameralo na základňu izraelskej vojenskej rozviedky neďaleko Tel Avivu. Hnutie Hizballáh už dávnejšie prisľúbilo odplatu za zabitie svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra, ktorý zahynul v júli pri izraelskom útoku v Bejrúte. Podľa Nasralláha však nemalo v úmysle útočiť na izraelskú infraštruktúru či civilné oblasti. "Rozhodli sme sa zamerať na základňu vojenskej spravodajskej služby na území Izraela 1,5 kilometra od Tel Avivu," uviedol.

Aktualizované 17:10 Jordánsko v nedeľu upozornilo, že vystupňovanie napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh môže viesť k regionálnej vojne, ktorá by ohrozila stabilitu v oblasti. Hovorca jordánskeho ministerstva zahraničných vecí podľa štátnych médií uviedol, že neústupčivá agresia Izraela v Pásme Gazy a neschopnosť dosiahnuť prímerie vystavuje celú oblasť Blízkeho východu nebezpečenstvu, že sa konflikt rozšíri.

Aktualizované 16:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že nedeľné údery izraelskej armády v Libanone neboli zo strany Izraela "posledným slovom" v boji proti libanonskému hnutiu Hizballáh. "Zasadzujeme Hizballáhu prekvapivé a zdrvujúce údery... Je to ďalší krok k zmene situácie na severe (Izraela) a bezpečnému návratu našich obyvateľov do ich domovov. A opakujem, toto nie je posledné slovo," povedal Netanjahu. Izraelská armáda podľa jeho slov zničila "tisíce rakiet krátkeho doletu, ktoré mali ublížiť našim civilistom a silám v Galilei".

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (7)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Gali Tibbon/Pool via AP)

Aktualizované 15:14 Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu útoky libanonského Hizballáhu voči Izraelu označilo za ráznu a cielenú odpoveď. Jemenskí povstalci húsíovia Hizballáhu zagratulovali."Zdôrazňujeme, že toto je silná a cielená odpoveď, ktorá sionistickú entitu hlboko zasiahla. Je to úder do tváre izraelskej vlády," uviedlo hnutie Hamas vo vyhlásení.

Aktualizované 13:35 Francúzska letecká spoločnosť Air France a niektoré ďalšie aerolinky dnes kvôli eskalácii konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh zrušili lety do Tel Avivu a Bejrútu. Aerolinky Air France pozastavili lety do týchto dvoch miest najmenej do pondelka, keď situáciu znovu posúdia, uviedla agentúra AFP.Viaceré letecké spoločnosti kvôli napätiu v regióne nelietajú do Tel Avivu či Bejrútu už niekoľko týždňov.

Aktualizované 12:22 Organizácia Spojených národov (OSN) a libanonský premiér v nedeľu žiadali upokojenie vyhrotenej situácie. Reagovali na nočné útoky Izraela na Libanon a údery libanonského hnutia Hizballáh na izraelské pozície. Egypt varoval pred otvorením nového frontu konfliktu. Informuje agentúra AFP a Reuters.

Aktualizované 11:20 Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že podnikla ďalšie útoky proti zariadeniam na odpaľovanie rakiet libanonského hnutia Hizballáh na juhu Libanonu. Informuje agentúra Reuters."Izraelská armáda (IDF) v poslednej hodine zasiahla odpaľovacie zariadenia Hizballáhu v niekoľkých oblastiach na juhu Libanonu, aby odstránila hrozby," uviedla armáda vo vyhlásení.

Aktualizované 09:30 Libanonské militantné hnutie Hizballáh uviedlo, že jeho nedeľná vojenská operácia raketami a bezpilotnými lietadlami proti izraelským pozíciám bola "dokončená" a poprelo "tvrdenia", že Izrael útok zmaril. Informuje agentúra AFP. "Naša dnešná vojenská operácia je dokončená," uviedol Hizballáh vo vyhlásení. Izraelské "nároky na preventívne opatrenia, ktoré vykonal... a zmarenie útoku odporu sú prázdne tvrdenia", dodal. 

Aktualizované 08:15 Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac tiež listom vyzval šéfov diplomacií desiatok krajín, aby Izrael proti Hizballáhu podporili, napísal denník The Times of Israel (ToI). "Sme odhodlaní urobiť maximum pre obranu našej krajiny a umožniť, aby sa obyvatelia na severe Izraela mohli bezpečne vrátiť do svojich domovov a pokračovať v dodržiavaní jednoduchého pravidla: ak nám niekto ublíži, ublížime aj my jemu," vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Aktualizované 08:10 Izraelský letecký útok na automobil na juhu Libanonu si vyžiadal jedného mŕtveho. Podľa agentúry Reuters o tom informovali libanonské bezpečnostné zdroje a médiá. Izraelská armáda oznámila, že pri preventívnych úderoch približne stovka izraelských stíhačiek zasiahla v južnom Libanone tisíce odpaľovacích zariadení Hizballáhu, ktoré boli pripravené na okamžitú paľbu na severný a stredný Izrael. 

Hizballáh oznámil rozsiahle útoky na Izrael

Hizballáh vo svojom vyhlásení uviedol, že v súvislosti s počiatočnou reakciou na zabitie svojho veliteľa uskutočnil letecký útok s veľkým počtom dronov zameraný hlboko do Izraela. Podľa Hizballáhu si "vojenské operácie vyžiadajú určitý čas". Hnutie dodalo, že zasiahlo 11 izraelských vojenských objektov a na sever Izraela vypálilo viac ako 320 rakiet a vyslalo bezpilotné lietadlá. Prvá fáza sa podľa vyjadrenia hnutia "skončila s úplným úspechom".

Server ToI uvádza, že raketa vystrelená Hizballáhom zasiahla hydináreň v obci Manot na severe Izraela. Na mieste začalo horieť. V obciach na severe Izraela sa skoro ráno rozozneli sirény ohlasujúce letecký poplach.

Izraelské vrtuľníky Apache lietajú smerom na sever Izraela
Zobraziť galériu (7)
Izraelské vrtuľníky Apache lietajú smerom na sever Izraela  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Ľudia na sociálnych sieťach zverejňovali zábery, ako izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome odpaľuje strely určené na zničenie cieľov vystrelených Hizballáhom. Izraelská zdravotnícka služba Magen David Adom uviedla, že je v stave najvyššej pohotovosti.

Izraelské medzinárodné letisko Ben-Gurion odklonilo prichádzajúce lety a odložilo štarty, píše AP. Správa letísk potom okolo 06.00 h SELČ ukončila obmedzenia na letisku zavedené kvôli hroziacemu útoku zo strany Hizballáhu, uviedla agentúra Reuters. Odlety boli pôvodne odložené a lietadlá mieriace do Tel Avivu presmerované do inej destinácie. "Lietadlá, ktoré museli na záložné letisko, odštartujú a poletia späť na Ben Gurionovo letisko," uviedla správa.

Izrael útočil na ciele Hizballáhu v Libanone, vyhlásil výnimočný stav

Izraelská armáda v nedeľu skoro ráno oznámila, že uskutočňuje údery v Libanone po tom, ako zistila prípravy na "rozsiahle" útoky zo strany Iránom podporovanej militantnej skupiny Hizballáh. Informuje agentúra AFP a Reuters. 

"Monitorujeme prípravy Hizballáhu na uskutočnenie rozsiahlych útokov na izraelské územie v blízkosti vašich domovov. Ste v nebezpečenstve. Útočíme a eliminujeme hrozby Hizballáhu," uviedla armáda v arabsky písanom varovaní obyvateľom južného Libanonu. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari oznámil, že na ciele v Libanone útočí Izrael v rámci sebaobranného aktu na odstránenie hrozieb. Armáda vyzvala obyvateľov, aby okamžite opustili oblasť na juhu Libanonu, kde pôsobí Hizballáh. "Armáda urobí všetko, čo bude potrebné na ochranu občanov Izraela. V nasledujúcich hodinách vás budeme informovať o najnovšom vývoji situácie," dodala vo vyhlásení. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Gallant riadia najnovšiu operáciu z vojenského veliteľstva v Tel Avive, uviedol úrad premiéra. Minister obrany v Izraeli vyhlásil na 48 hodín mimoriadnu situáciu a premiér zvolal na nedeľu ráno zasadnutie bezpečnostného kabinetu. "Vyhlásenie výnimočného stavu umožňuje izraelskej armáde vydávať pokyny občanom Izraela vrátane obmedzenia zhromaždení a uzavretia miest, kde to môže byť relevantné," uviedol Gallant vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (7)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

K útokom došlo v čase, keď Egypt hostí nové kolo rokovaní zameraných na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy a prepustenia rukojemníkov. Od začiatku vojny v palestínskej enkláve, ktorá vypukla po útoku Hamasu na Izrael 7. októbra, dochádza takmer ku každodenným cezhraničným útokom medzi izraelskou armádou a Hizballáhom.

Spojené štáty sú pripravené podporiť obranu Izraela

Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že Spojené štáty sú pripravené podporiť obranu Izraela po tom, ako izraelská armáda oznámila, že v Libanone podniká útoky proti hnutiu Hizballáh. Vyplýva to zo správy agentúry AFP. "Naďalej pozorne sledujeme situáciu a jasne sme povedali, že USA sú pripravené podporiť obranu Izraela," vyhlásil hovorca Pentagónu.

Minister obrany Lloyd Austin telefonoval so svojím izraelským náprotivkom Joavom Gallantom a americký minister "potvrdil železný záväzok Spojených štátov brániť Izrael pred možnými útokmi zo strany Iránu a jeho regionálnych partnerov a zástupcov," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Izraelské ministerstvo obrany uviedlo, že Gallant informoval amerického ministra o situácii. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť USA uviedol, že "vysokí predstavitelia USA neustále komunikujú so svojimi izraelskými partnermi" na pokyn amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý "pozorne sleduje dianie v Izraeli a Libanone".

Tisíce ľudí protestovali a žiadali dohodu o prepustení rukojemníkov

Tisíce ľudí v sobotu večer demonštrovali v Tel Avive a ďalších izraelských mestách, pričom vyzývali na dosiahnutie dohody o prepustení rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry DPA.             

Mnohí protestujúci obvinili premiéra Benjamina Netanjahua, že marí šance na dohodu tým, že neustále kladie nové podmienky pri rokovaniach o prímerí v palestínskej enkláve. Polícia podľa DPA počas protestov zastavila pochod demonštrantov pred ministerstvom obrany.  V sobotu sa v egyptskej Káhire konalo ďalšie kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy. Sprostredkovatelia rokovali o nových kompromisných návrhoch, ktorými sa snažili preklenúť rozpory medzi Izraelom a Hamasom, ale po hodinách rozhovorov nič nenasvedčovalo pokroku, píše agentúra Reuters. Neobjavili sa žiadne náznaky prelomu v kľúčových sporných bodoch vrátane naliehania Izraela, že si musí ponechať kontrolu nad tzv. Filadelfským koridorom na hranici medzi Pásmom Gazy a Egyptom.

Cieľom týchto rokovaní je prímerie a výmena rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy za palestínskych väzňov v Izraeli. Ďalšie kolo rozhovorov sa má začať v nedeľu, uviedol pre AFP egyptský zdroj oboznámený so situáciou. Hamas podľa predpokladov izraelských úradov naďalej zadržiava približne 109 rukojemníkov, ktorých zajal pri útoku na juh Izraela zo 7. októbra. Izraelské úrady odhadujú, že 36 z nich je po smrti. Pri októbrovom útoku zajal Hamas približne 250 rukojemníkov. Počas týždeň trvajúceho prímeria v novembri militanti prepustili 105 rukojemníkov. Izrael prepustil 240 palestínskych väzňov. 

Viac o téme: ObeteVojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu