Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Mediálne organizácie vyzvali EÚ, aby pozastavila dohodu s Izraelom

Izraelské útočné sily
Izraelské útočné sily (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

PARÍŽ – Približne 60 mediálnych a ľudskoprávnych organizácií vyzvalo v pondelok Európsku úniu, aby pozastavila dohodu o spolupráci s Izraelom a uvalila naň sankcie v súvislosti s vysokým počtom novinárov zabitých v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

"V reakcii na bezprecedentný počet zabitých novinárov a ďalšie opakované nedodržiavanie slobody tlače zo strany izraelských úradov od začiatku vojny s Hamasom vyzývajú Reportéri bez hraníc (RSF) a 59 ďalších organizácií Európsku úniu, aby pozastavila svoju asociačnú dohodu s Izraelom a prijala cielené sankcie proti zodpovedným," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Výzva prišla pred štvrtkovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Bruseli.

archívne video

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

Obdobie po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023 a ničivej odvetnej ofenzíve Izraela v Pásme Gazy "je najkrvavejším pre novinárov za celé desaťročia", píše sa v liste. "Izraelské ozbrojené sily zabili od 7. októbra v Gaze viac ako 130 palestínskych novinárov a mediálnych pracovníkov. Najmenej 30 z nich bolo zabitých počas svojej práce, v tom istom období boli (zabití) aj traja libanonskí novinári a izraelský novinár," uviedli signatári. "Cielené alebo neselektívne zabitie novinárov, či už úmyselné, alebo z nedbanlivosti, je vojnovým zločinom," dodali. Asociačné dohody EÚ s nečlenskými štátmi sú zmluvami, ktoré upravujú bilaterálne vzťahy vrátane obchodu, priblížila AFP.

Článok 2 dohody hovorí o dodržiavaní ľudských práv a demokratických princípov, uviedla vedúca bruselskej kancelári RSF Julie Majerczaková. "Izraelská vláda tento článok evidentne pošliapava. EÚ, ktorá je hlavným obchodným partnerom Izraela, musí z toho vyvodiť potrebné závery a musí urobiť všetko pre to, aby vláda (premiéra Benjamina) Netanjahua prestala masakrovať novinárov a dodržiavala právo na informácie a slobodu tlače tým, že médiám otvorí prístup do Gazy," doplnila. Medzi signatármi sú Výbor na ochranu novinárov (CPJ) a organizácia Human Rights Watch (HRW).

Viac o téme: VýzvaIzraelGazaMediálne organizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu