Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Moskva podala Berlínu sťažnosť v súvislosti s vyšetrovaním výbuchov Nord Streamu

Nord Stream 2 Zobraziť galériu (2)
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Rusko podalo Nemecku oficiálnu sťažnosť v súvislosti s vyšetrovaním výbuchov na plynovodoch Nord Stream z roku 2022. Uviedol to predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Oleg Ťapkin v reakcii na to, že muž podozrivý zo spoluúčasti na poškodení plynovodov sa vyhol zatknutiu v Poľsku.

Moskva je presvedčená, že nemecké vyšetrovanie bude ukončené bez identifikácie zodpovedných osôb, povedal Ťapkin, vedúci európskeho oddelenia na ruskom ministerstve zahraničných vecí."Upozornili sme, že Nemecko a ďalšie dotknuté krajiny si musia plniť svoje záväzky vyplývajúce z protiteroristických dohovorov OSN... V tejto veci sme oficiálne vzniesli príslušné požiadavky na bilaterálnej úrovni, a to aj Berlínu" dodal.Nemecké médiá minulý týždeň napísali, že nemecká prokuratúra identifikovala ukrajinského inštruktora potápania ako kľúčového podozrivého zo sabotáže plynovodov Nord Stream a vydala na neho zatykač.

Moskva podala Berlínu sťažnosť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Roskosmos)

Poľsko dostalo nemecký zatykač, no podozrivý opustil krajinu, keďže Nemecko nezaradilo jeho meno do databázy hľadaných osôb, uviedla poľská prokuratúra.Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa stali terčom útoku 26. septembra 2022. Výbuchy zaznamenané neďaleko dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori poškodili potrubia oboch plynovodov na štyroch miestach.

Ruský zemný plyn predtým prúdil do Nemecka cez Nord Stream 1. Nord Stream 2 ešte nebol v prevádzke z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu a následných politických sporov. Prípad začali vyšetrovať úrady vo viacerých krajinách. Dánsko a Švédsko medzičasom konanie ukončili

Viac o téme: VýbuchySťažnosťMoskvaNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu