Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prokurátor Michal Šúrek je dočasne pozbavený funkcie! Zneužívanie právomoci

Michal Šúrek Zobraziť galériu (2)
Michal Šúrek (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Generálnej prokuratúry (GP) SR Michalovi Šúrekovi, ktorý je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Informovala o tom hovorkyňa GP Zuzana Drobová.

Ako hovorkyňa ozrejmila, rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora je výlučne rozhodnutím vo veci služobného pomeru prokurátora a žiadnym spôsobom neprejudikuje výsledok trestného konania vedeného proti prokurátorovi. "Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora," vysvetlila.

archívne video

Prokurátor Michal Šúrek po odsúdení Dušana Kováčika Najvyšším súdom SR (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

GP zároveň poukázala na to, že aktuálne je vedené trestné stíhanie pre úmyselné trestné činy proti piatim prokurátorom, pričom všetci z nich majú dočasne pozastavený výkon funkcie.

Michala Šúreka obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby zo zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvineniu čelia aj ďalšie tri osoby v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA. V prípade preukázania viny im môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Viac o téme: FunkciaPozastavenieMaroš ŽilinkaGenerálna prokuratúra SRMichal Šúrek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu