Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Progresívne Slovensko sa obulo do Žilinku! Okamžitá reakcia generálneho prokurátora: Podlosť a bezočivosť, odkazuje

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné Progresívne Slovensko kritizuje rozhodnutie generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku dočasne pozastaviť výkon funkcie obvinenému prokurátorovi Michalovi Šúrekovi. Žilinka na tieto vyhlásenia reagoval prostredníctvom sociálnej sieti, kde sa voči obvineniam zo strany politikov dôrazne ohradil.

O dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora Michala Šúreka informovala Generálna prokuratúra v pondelok. Poukázala na to, že o dočasnom pozastavení výkonu funkcie generálny prokurátor SR rozhodol tak, ako vždy doposiaľ, keď bolo proti prokurátorovi vedené trestné stíhanie pre úmyselný trestný čin. 

Generálny prokurátor by mal podľa poslanca Národnej rady Branislava Vanča (PS) najskôr vyšetriť, či obvinenie Michala Šúreka nebolo účelové. "Odstavením Michala Š. koná Žilinka ako nástroj smeráckej pomsty. Ako nástroj na zmarenie dôležitých káuz v prospech politických špičiek Smeru," povedal Vančo na utorkovej tlačovej konferencii. Poukázal na to, že zákon generálnemu prokurátorovi neprikazuje pozastaviť funkciu trestne stíhanému prokurátorovi, dáva mu len tú možnosť. Generálneho prokurátora vyzval, aby obžaloba podaná v kauze Očistec, ktorú dozoroval Šúrek, nebola stiahnutá novým prokurátorom, ktorý bude kauzu viesť.

Žilinka zdôrazňuje, že postupoval v súlade so zákonom

V statuse na sociálnej sieti Maroš Žilinka vysvetľuje, že jeho rozhodnutie o pozastavení výkonu funkcie JUDr. M. Š. bolo nevyhnutné pre zachovanie dôveryhodnosti prokuratúry a vykonané na základe relevantných podkladov. Politické útoky PS považuje za neodôvodnené a založené na nedostatku znalostí o prípade.

Generálny prokurátor sa tiež dôrazne ohradil voči spájaniu jeho osoby s konkrétnou politickou stranou a označil takéto obvinenia za nedôstojné a nepravdivé. „Výroky, že „konám ako nástroj smeráckej pomsty a ako nástroj na zmarenie dôležitých káuz v prospech politických špičiek Smeru“, a že „slúžim politikom a zločincom“, považujem nielen za ničím nepodložené hrubé urážky, ale priam až za podlosť a bezočivosť,“ uviedol.

Žilinka odmieta tvrdenia, že nekoná slobodne, a zdôrazňuje svoju nestrannosť a objektivitu pri výkone funkcie generálneho prokurátora. Podľa neho každý z predstaviteľov verejnej moci disponuje pri výkone svojej funkcie dostatočnou slobodou a nezávislosťou. Na záver svojho vyhlásenia generálny prokurátor uviedol, že útoky a urážky nezmenia jeho prístup k plneniu zákonných povinností. Podčiarkol, že na jeho rozhodovanie nemajú vplyv ani médiá, ani politici.

 

KTO KONÁ V SÚLADE SO ZÁKONOM, KONÁ SLOBODNE K dnešným vyhláseniam politického hnutia PS k môjmu rozhodnutiu o dočasnom...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Tuesday, August 6, 2024
Viac o téme: Maroš ŽilinkaProgresívne SlovenskoMichal Šúrek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu