Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Definitívny koniec NAKA už o pár týždňov? Mimovládka bije na poplach: Reorganizácia prinesie priveľa rizík!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Zmeny okolo elitného policajného útvaru NAKA prinesú viacero rizík a skomplikujú vyšetrovanie najväčších zločinov. Upozornila na to Nadácia Zastavme korupciu. Ohlásená reorganizácia môže podľa mimovládky znížiť počet skúsených vyšetrovateľov na minimum.

Nezodpovedané tiež podľa Nadácie ostáva, ako sa zrušenie NAKA prejaví na eurofondmi podporených nových analytických oddeleniach a oddeleniach finančného vyšetrovania. Oddelenie vyšetrovania terorizmu a drogovej činnosti na samostatné úrady podľa nich tiež nie je správnym rozhodnutím. 

"NAKA posledné mesiace stagnuje. Nové vedenie ešte minulý rok avizovalo veľkú reorganizáciu, no dodnes je nezrealizovalo. Tým pádom sú ľudia na NAKA v neistote a nemôžu ani podávať riadne výkony, keďže nevedia, či neodídu. Posledné mesiace nevidíme žiadne veľké prípady, akcie, ktoré by NAKA rozbehla," upozorňuje Ľubomír Daňko z Nadácie.

 

🚨AVÍZOVANÉ RUŠENIE NAKA NIE JE DOBRÝ KROK ▶️ Máme pochybnosti okolo aktuálneho manažovania polície. Vidíme v ňom viac...

Posted by Nadácia Zastavme korupciu on Wednesday, August 7, 2024

Nadácia Zastavme ďalej upozorňuje, že na NAKA v dnešnej dobe pracuje približne 600 policajtov. Tí sú zaťažení často viac ako niektorí vyšetrovatelia na okresných riaditeľstvách. „Ak minister presunie z NAKA čo len polovicu policajtov na základné útvary, teda títo policajti už nebudú vyšetrovať trestnú činnosť, hrozí, že ju nebude mať kto vyšetrovať,“ dodáva Daňko.

Po zrušení NAKA vzniknú tri nové špecializované útvary

Po zrušení Národnej kriminálnej agentúry vzniknú tri nové špecializované policajné útvary. Zamerané budú na korupciu, drogové trestné činy a terorizmus. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to vo štvrtok povedal v televízii TA3. O presnej podobe reorganizácie Policajného zboru (PZ) bude podľa ministra v najbližších dňoch informovať policajný prezident Ľubomír Solák.

"Od prvého októbra dôjde k prvej fáze reorganizácie, o ktorej som hovoril už minimálne pol roka. Bola spracovaná policajným prezídiom na základe štatistík a na základe toho, aby boj s organizovaným zločinom, ale aj so štandardnou finančnou kriminalitou, korupciou, terorizmom a boj proti drogovej činnosti bol čo najefektívnejší," ozrejmil Šutaj Eštok.

Policajné prezídiumuviedlo, že cieľom reorganizácie je efektívne rozloženie síl a prostriedkov. "Bližšie informácie k pripravovanej ďalšej fáze reorganizácie Policajného zboru bude možné uviesť až po uskutočnení všetkých potrebných krokov na jej realizáciu," dodal odbor komunikácie a prevencie Prezídia PZ.

Minister vnútra už v minulosti zdôvodnil potrebu reorganizácie personálnym podstavom v polícii, množstvom riadiacich pracovníkov, rušením špeciálnej prokuratúry, ale aj potrebou reflektovať na aktuálnu bezpečnostnú situáciu.

Šimečka označil zrušenie NAKA na ďalší krok rozkladu právneho štátu

Podľa podpredsedu mimoparlamentnej strany Demokrati Juraja Šeligu NAKA nahradí Úrad boja proti organizovanej kriminalite. "Zrušenie NAKA (reorganizácia) znamená, že vyšetrovatelia budú preradení na oddelenia po celom Slovensku, prípady budú znova rozdelené. Nepohodlní vyšetrovatelia budú odvelení na druhý koniec krajiny, aby boli donútení odísť z polície," myslí si.

Líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka označil zrušenie NAKA za ďalší krok v rozklade právneho štátu v prospech mafie. Ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) sa chce veľmi dôrazne pýtať, ako chce zabezpečiť vyšetrovanie organizovaného zločinu. "Je to zároveň ďalší krok, ktorý môže ohroziť miliardy z plánu obnovy kvôli porušeniu záväzkov Slovenska voči Európskej únii, ako pri novele trestného zákona," dodal.

Viac o téme: NAKANadácia Zastavme korupciuReorganizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu