Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

MIMORIADNE Neďaleko našich hraníc došlo k silnému otrasu: Pod zemou ostali desiatky osôb! Začal boj o život

V poľskej bani Rydultowy sa odohralo nešťastie. Na mieste pracovala v tom čase viac ako 60 baníkov. Stále prebieha záchranná akcia Zobraziť galériu (5)
V poľskej bani Rydultowy sa odohralo nešťastie. Na mieste pracovala v tom čase viac ako 60 baníkov. Stále prebieha záchranná akcia (Zdroj: X/Lady In Black/Telewizja TVS/Szymon Kastelik, YouTube/nowinyTV)

VARŠAVA - K silnému otrasu došlo dnes ráno v poľskej uhoľnej bani Rydultowy, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc s Českom. V podzemí zostáva asi 40 baníkov, s približne desiatkou z nich nemajú záchranári kontakt. Informovali o tom dnes server Onet a stanica TVN24. Ďalších 15 ľudí sa už dostalo na povrch, desať z nich je v nemocnici.

22:01 Situácia s únikom metánu je stabilná, záchranári však pracujú na tom, aby sa do miesta, kde pracujú, dostalo viac vzduchu. Stále trvá seizmické ohrozenie a hrozia ďalšie otrasy. Z tohto dôvodu boli záchranné tímy v uplynulých hodinách dvakrát stiahnuté na základňu. Ako informuje poľská agentúra Prasowa, záchranná akcia prebieha na veľkom území - stanoviská sú od seba vzdialené 2 km, takže je ťažké určiť, ako dlho bude trvať celá akcia.

Záchranná akcia po silnom otrase v poľskej bani Rydułtowy
Zobraziť galériu (5)
Záchranná akcia po silnom otrase v poľskej bani Rydułtowy  (Zdroj: SITA/AP/Katarzyna Zaremba-Majcher)

21:00 Banské nešťastie v Poľsku neprežil jeden baník, ďalší je stále nezvestný. Podľa poľských médií to oznámil šéf ťažobnej spoločnosti Poľska Grupa Górnicza (PGG).

Záchranárom sa podarilo zistiť, kde sa nachádza jeden z nezvestných, ale nevedeli, v akom je stave. Keď sa k nemu po niekoľkých hodinách dostali, ukázalo sa, že už nežije. Osud druhého nezvestného zostáva neznámy, povedal šéf PGG Leszek Pietraszek na večernej tlačovej konferencii. Baník, ktorý zahynul, mal 41 rokov, v odbore pracoval 21 rokov.

Pátranie museli záchranári kvôli nebezpečenstvu ďalších otrasov dvakrát prerušiť, ale momentálne akcia pokračuje, uviedla televízia TVN24. "Máme lokalizovaného jedného z dvoch nezvestných baníkov, práce na lokalizácii druhého pokračujú," povedal popoludní podľa televízie TVN24 výrobný riaditeľ Damien Borgiel. Dodal, že záchranárom sa ešte nepodarilo k baníkovi dostať; zachytili signál z jeho lampy, ale nevidia ho.

16:30 Podľa Polish Mining Group bolo 76 zo 78 baníkov evakuovaných na povrch, no záchranná akcia stále pokračuje. Informuje o tom wnp.pl. Górnictwo. V podzemí sú ešte dvaja baníci. Jedného sa už podarilo lokalizovať. Riaditeľ PGG Damian Borgieł zdôraznil, že záchranná akcia prebieha v sťažených podmienkach s nebezpečenstvom roztrhnutia skál II. stupňa a IV. kategórie nebezpečenstva úniku metánu.

Záchranná akcia v poľskej bani Rydułtowy
Zobraziť galériu (5)
Záchranná akcia v poľskej bani Rydułtowy  (Zdroj: SITA/AP/Katarzyna Zaremba-Majcher)

15:00 Hovorkyňa firmy PGG Aleksandra Wysocká-Siembigová vylúčila výbuch metánu. Ako informuje Telewizja Republika, z bane sa už podarilo zachrániť 76 baníkov. Dvaja sú stále nezvestní.

V nemocniciach skončilo zatiaľ sedemnásť baníkov. Jedného vo vážnom stave previezol vrtuľník do Katovíc-Ochojca. Zvyšok smeroval do nemocníc a zdravotníckych stredísk vo Wodzisław Śląski, Jastrzębie-Zdrój, Rybnik, Bielsko-Biała, Mikołów a Kędzierzyn-Koźle.

14:20 Z doterajších informácií nie je celkom jasné, koľko ľudí v podzemí zostáva. Podľa hovorkyne majiteľa bane - ťažobnej spoločnosti Poľska Grupa Górnicza (PGG) bolo v postihnutej časti bane v čase otrasov 68 baníkov. "V podzemí je stále 53 (baníkov)," povedala podľa agentúry Reuters Wysocká-Siembigová a dodala, že s dvoma pracovníkmi sa prerušilo spojenie.

13:40 Doposiaľ bolo vyvezených na povrch 41 baníkov. V podzemí stále zostáva približne 12, informuje Radio ZET NEWS. 

13:30 V poľskej bani Rydułtowy stále prebieha záchranná akcia. Na povrch vyliezajú ďalší baníci. TVP INFO uvádza, že za nešťastím stojí veľká prasklina, čo viedlo k narušeniu pevnej časti bočnej steny a následnému otrasu. 

archívne video

Brífing štátnych tajomníkov k výbuchu v bani v Novákoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Došlo k silnému otrasu... Pokračuje záchranná akcia. Sú tam zranení, vyťahujú ich," povedal poľskej tlačovej agentúre PAP dispečer banského úradu. Podľa hovorkyne majiteľa bane - ťažobnej spoločnosti Poľska Skupina Górnicza (PGG) - došlo k otrasu po ôsmej hodine ráno v hĺbke približne 1,2 kilometra. Hovorkyňa firmy Alexandra Wysocká-siembehová zároveň vylúčila výbuch metánu.

V oblasti pracovalo 68 baníkov, uvádza The Poland News. Počas záchrannej akcie bolo na mieste desiatky sanitiek a prileteli aj tri vrtuľníky. Pred 11:00 miestneho času bolo hlásené, že na povrch vytiahli 15 baníkov. 10 z nich s vážnejšími zraneniami previezli do okolitých nemocníc. Ostatných ošetrili priamo na mieste. 

V stabilizovanom stave 

Podľa riaditeľa záchrannej služby v Katoviciach Lukasza Pacha sú zranení baníci v stabilizovanom stave. Na mieste pracuje viac ako desať tímov banských záchranárov. Baňa Rydultowy je jednou z najstarších čiernouhoľných baní v Hornom Sliezsku, podotkla TVN24. Funguje od roku 1792 a v súčasnosti zamestnáva vyše 2000 baníkov.

Viac o téme: BaníciUhoľná baňaPoľskoSilný otrasRydułtowy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu