Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Indiu trápi zosuv pôdy: Zahynulo už najmenej 17 ľudí, veľa je nezvestných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Rafiq Maqbool)

MAKASAR - Pri zosuve pôdy v blízkosti ilegálne prevádzkovanej bane na zlato na indonézskom ostrove Sulawesi sa počet obetí zvýšil na 17, ďalších viac ako 40 je nezvestných. V utorok o tom informovali tamojšie úrady, píše agentúra DPA.

Zosuv pôdy spôsobený prívalovými dažďami v sobotu neskoro večer zasiahol odľahlú dedinu v provincii Gorontalo. Zachrániť sa podarilo už 52 ľudí, utrpeli však zranenia rôzneho rozsahu. Záchranári naďalej pátrajú po približne 45 osobách.

archívne video

Pre zosuv na Devínskej ceste mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pátracie akcie boli dočasne prerušené

Pátracie akcie boli dočasne prerušené počas pondelkovej noci z dôvodu silných dažďov. Operácia však opäť pokračuje od utorkového rána. Počasie a náročný terén ju však veľmi komplikujú, uviedli úrady.V Indonézii sú zosuvy pôdy pomerne časté, najmä počas obdobia dažďov od novembra do apríla. Júl je zvyčajne obdobím sucha a silné dažde sú zriedkavé.

Indiu trápi zosuv pôdy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Rafiq Maqbool)

V máji zahynulo najmenej 15 ľudí po tom, ako zosuvy pôdy a záplavy v provincii Južné Sulawesi zmietli desiatky domov a poškodili cesty. Mesiac predtým zosuv pôdy v tej istej provincii usmrtil 20 ľudí. Nepovolené bane sú bežné na celom tomto súostroví v juhovýchodnej Ázii, ktoré je bohaté na nerastné suroviny. Opustené miesta tam lákajú miestnych obyvateľov, ktorí ťažia zvyšky zlatej rudy bez náležitého bezpečnostného vybavenia.

Indiu trápi zosuv pôdy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Rafiq Maqbool)

Monzún v Indii a Nepále spôsobuje záplavy a dopravné komplikácie

Monzúnové dažde v Indii a Nepále spôsobujú záplavy, zosuvy pôdy a dopravné komplikácie. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR preto vyzýva Slovákov v daných oblastiach na zvýšenú opatrnosť. Informovalo o tom na webe. 

"Monzúnové dažde spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy najmä na severe a východe Indie, a taktiež v Nepále. Silné dažde môžu ovplyvňovať všetky druhy dopravy. Predpovede počasia predpokladajú intenzívne zrážky aj v nasledujúcich dňoch, v októbri by sa mala intenzita dažďa zmenšiť," uviedol rezort. Vyzval občanov SR, nachádzajúcich sa v krajine, aby dodržiavali nariadenia a pokyny miestnych úradov. 

Varovanie indického meteorologického ústavu pretrváva hlavne pre severovýchodný zväzový štát Arunáčalpradéš. Vyšší stupeň pozornosti je uvedený v štátoch Ásam, kde pretrvávajú záplavy, Meghálaj a tiež na západnom pobreží v oblastiach štátov Goa a západných častiach zväzových štátov Maháraštra a Karnátaka.

Rezort tiež upozornil, že počas monzúnu je v Indii pravdepodobnejšia možnosť kontaminácie vodných zdrojov, preto treba dbať na zvýšenú hygienu. Varuje aj pred nástupom obdobia výskytu horúčky dengue, ktorú prenášajú komáre. "Odporúčaná prevencia je vhodné oblečenie (dlhé rukávy, dlhé nohavice) a pravidelné používanie repelentov," poznamenalo ministerstvo.

V prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Dillí na pohotovostnom čísle +919818799477 alebo Konzulárne informačné centrum MZVEZ SR na čísle +421259785978. "Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," doplnilo ministerstvo.

Viac o téme: PôdaObeteZosuvIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu