Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

MIMORIADNY ONLINE Nórsko daruje Ukrajine šesť stíhačiek F-16: Dodávky by mali začať tento rok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Nórsko daruje Ukrajine šesť stíhacích lietadiel F-16. Prvé stroje by mali doraziť ešte v tomto roku, oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe, ktorý sa zúčastňuje na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Ničenie ruských nepriateľov (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vyhlásil, že nikto okrem Ukrajincov a členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) nemôže rozhodnúť o tom, či Ukrajina vstúpi do tohto obranného zoskupenia. Uviedol to pred začiatkom hlavného programu summitu NATO vo Washingtone.

21:00 Ukrajinská generálna prokuratúra začala vyšetrovanie údajnej vraždy dvoch ukrajinských vojnových zajatcov ruskými vojakmi. Na sociálnej sieti X to oznámil generálny prokurátor Andrij Kostin.

20:53 Poľsko očakáva neústupčivú a konzistentnú politiku na posilnenie obrany Severoatlantickej aliancie, uviedol v stredu poľský prezident Andrzej Duda. Bude to podľa neho možné dosiahnuť jednotou spojencov, uplatňovaním článku 5 Severoatlantickej zmluvy a rozšírením obranných spôsobilostí a zbrojárskeho priemyslu.

20:47 Pondelkový útok na detskú kliniku Ochmatdyt si v stredu vyžiadal prvú detskú obeť. Podľa britskej stanice BBC o tom informoval ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško. Minister spresnil, že zomrel malý chlapec, ktorý bol v čase útoku v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Po raketovom útoku na Ochmatdyt bol prevezený do inej nemocnice v Kyjeve, kde zomrel.

20:27 Britský premiér Keir Starmer v stredu sľúbil pevnú podporu Ukrajine zo strany Británie. Minister obrany John Healey žiadal zvýšenie výdavkov na obranu na 2,5 percenta HDP.

20:01 Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu opätovne skritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho návštevu Ruska. Podľa neho išlo o politickú chybu a považuje to za neprijateľný spôsob fungovania.

19:22 Maďarsko vníma prípadný návrat bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa ako "šancu na mier" na Ukrajine, povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu vo Washingtone, kde sa začal vrcholný summit Severoatlantickej aliancie, ktorý by podľa očakávaní väčšiny spojencov mal vyslať jasný signál o podpore pre Kyjev.

19:00 Rusko v stredu kritizovalo Spojené štáty, ktoré potvrdili dodanie stíhačiek F-16 na Ukrajinu.

18:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom rokoval o dodaní ďalších systémoch protivzdušnej obrany Patriot i o situácii na bojisku.

18:19 Prezident SR Peter Pellegrini v stredu privítal rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena posilniť obranu vzdušného priestoru Ukrajiny. Na summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone však upozornil na s tým súvisiace možné následky pre krajiny východného krídla NATO.

18:05 Generálna prokuratúra Ruskej federácie označila pôsobenie spravodajského portálu The Moscow Times na území Ruska za nežiaduce. Uviedla to v stredu na svojej webovej stránke.

17:38 Na záverečnej deklarácii summitu Severoatlantickej aliancie vo Washingtone, ktorá obsahuje aj slová o "nezvratnej ceste" Ukrajiny k členstvu v NATO je podľa českého prezidenta Petra Pavla jednomyseľná zhoda. Povedal to pri príchode na rokovanie.

17:31 Fínsky prezident Alexander Stubb v stredu uviedol, že cesta Ukrajiny k členstvu v NATO je nezvratná. Podporu tejto krajine prisľúbil aj taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

17:22 Ukrajina a Luxembursko uzavreli bilaterálny bezpečnostný pakt. Udialo sa tak na okraj summitu NATO vo Washingtone. V stredu to oznámila kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.Ukrajina dovedna uzavrela už 22 bezpečnostných dohôd so svojimi spojencami. Najnovší pakt s Luxemburskom počíta s rôznymi možnosťami spolupráce medzi oboma krajinami vrátane vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine.

17:04 Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu požiadal, aby Severoatlantická aliancia vyvíjala viac úsilia na svojom južnom krídle. Upozornil aj na bezpečnosť v spojitosti s terorizmom či kybernetickými hrozbami a vyjadrenie solidarity s Ukrajinou.

16:27 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz označil doterajšiu podporu Ukrajiny systémami protivzdušnej obrany za veľký krok. Takisto tejto krajine prisľúbil ďalšie takéto systémy.

16:05 Lídri členských štátov NATO sa v stredu zhodli na znení záverečného vyhlásenia z prebiehajúceho summitu vo Washingtone. Spomína sa v ňom prísľub, že spojenci budú naďalej podporovať Ukrajinu v jej "nezvratnej ceste k plnej integrácii do euroatlantických štruktúr vrátane členstva v NATO".

15:50 Členské krajiny NATO začali so sľúbenými dodávkami stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Počas summitu vo Washingtone tiež predstavia rozsiahly balík pomoci pre túto krajinu. Uviedol to v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (5)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

15:37 Indický premiér Naréndra Módí v stredu navštívil Rakúsko, kde s kancelárom Karlom Nehammerom diskutoval aj o vojne na Ukrajine. Udialo sa tak len deň po Módího návšteve v Moskve. Vo Viedni Módí zdôraznil potrebu diplomatického riešenia konfliktu na Ukrajine.

15:30 Európska komisia (EK) v stredu privítala v poradí už piate predĺženie dobrovoľnej dohody medzi 22 európskymi a siedmimi ukrajinskými telekomunikačnými operátormi o ďalších dvanásť mesiacov.

15:23 Ruské bojové lietadlá sa zúčastnili na vojenských cvičeniach na severozápade Ruska i v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe, uviedli tamojšie úrady.

15:21 Nórsko daruje Ukrajine šesť stíhacích lietadiel F-16. Prvé stroje by mali doraziť ešte v tomto roku, oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe, ktorý sa zúčastňuje na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone.Okrem Nórska Ukrajine prisľúbili ďalších 70 stíhačiek F-16 Holandsko, Dánsko a Belgicko. Prvé dánske lietadlá by mali doraziť už počas tohto leta.

15:12 Väznený kritik Kremľa Vladimir Kara-Murza je v "relatívne stabilizovanom" stave. Uviedli to jeho právnici po tom, ako jednému z nich v stredu - prvýkrát po šiestich dňoch - umožnili návštevu vo väzenskej nemocnici, kde je Kara-Murza od 4. júla.

15:10 Lídri členských krajín NATO na summite vo Washingtone prijmú rozhodnutia o obrane a zastrašovacích postupoch, o ďalšej podpore Ukrajiny i spolupráci s krajinami najmä v oblasti Ázie a Tichomoria. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg pred začiatkom stredajšieho programu tejto schôdzky."V spojitosti s Ukrajinou očakávam, že spojenci sa dohodnú na rozsiahlom balíku, ktorý bude pozostávať z piatich prvkov," povedal.

15:03 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu uviedol, že informoval svojho maďarského kolegu Pétera Szijjártóa o situácii na ukrajinskej frontovej línii a prípravách druhého mierového summitu o Ukrajine.

14:40 Ruská stíhačka MiG-31 v stredu vzlietla k nórskemu hliadkovaciemu lietadlu Poseidon, ktoré letelo v blízkosti ruského vzdušného priestoru nad Barentsovým morom. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

14:21 Ukrajinské ozbrojené sily spustili nový projekt, ktorého cieľom je prilákať do armády mužov, ktorí sú v odvodovom veku a žijú v zahraničí, najmä v Európe. Ide o ďalší z krokov, ktorými sa Kyjev snaží doplniť svoje sily na frontových líniách.

14:16 Ak by nebol na summite NATO v roku 2008 zablokovaný vstup Ukrajiny a Gruzínska do Severoatlantickej aliancie, konflikt na Ukrajine by nevypukol. Uviedol to poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre pravicovú televíziu Republika TV odvysielanom v stredu.

14:08 Maďarský opozičný politik Péter Magyar, ktorý je hlavným vyzývateľom premiéra Viktora Orbána, doručil v stredu pomoc do detskej nemocnice v Kyjeve zasiahnutej pri pondelkovom ruskom raketovom útoku.

12:56 Kremeľ v stredu poprel, že by medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a indickým premiérom Naréndrom Módím došlo k akýmkoľvek nezhodám počas ich tohtotýždňového stretnutia v Moskve. 

12:55 Rusko bude reagovať, ak Británia povolí Ukrajine používať britské zbrane pri útokoch na ruské územie. Vyhlásil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.  Agentúra Bloomberg informovala, že novozvolený britský premiér Keir Starmer naznačil, že Ukrajina môže použiť britské rakety Storm Shadow pri zasahovaní cieľov na území Ruska. Starmer to mal naznačiť v utorok počas cesty na summit NATO, ktorý sa koná vo Washingtone.

11:28 Medzi členskými krajinami Severoatlantickej aliancie prevláda široká zhoda v tom, že Ukrajina bude môcť vstúpiť do NATO až po skončení vojny. Uviedol to v utorok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, píše TASR podľa správy agentúry PAP.

11:16 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu uviedla, že zmarila plán na "teroristický útok" proti ruskej vojenskej lodi a zadržala agenta ukrajinskej spravodajskej služby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

10:22 Maďarský premiér Viktor Orbán rokoval v utorok vo Washingtone s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o mierovej misii Maďarska súvisiacej s konfliktom na Ukrajine. Oznámil to Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry MTI.

10:11 Rusko nemá dostatok munície a vojakov potrebných na začatie novej veľkej ofenzívy na Ukrajine, informovala 9. júla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa NATO.

10:10 Na otázku, aká by mohla byť reakcia NATO na hybridné operácie Moskvy a jej pokusy o destabilizáciu Európy, úradník odpovedal, že "všetko závisí od toho, aké kroky bude Rusko aj naďalej podnikať". V súčasnosti žiaden členský štát NATO nepredložil takúto žiadosť, uviedol zdroj VoA na okraj samitu aliancie vo Washingtone. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. Ktorákoľvek krajina NATO by teoreticky mohla požiadať o ochranu podľa článku 5 aliancie o vzájomnej obrane kvôli ruským hybridným operáciám, informoval 10. júla Hlas Ameriky (VoA) s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa aliancie.

9:24 Dvaja ľudia zomreli v stredu pri ruskom útoku na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny, oznámil tamojší oblastný gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Cieľom agresora bola prístavná infraštruktúra Odeského okresu. Bohužiaľ zomreli dvaja ľudia, ochrankár a vodič kamióna," napísal Kiper na sociálnej sieti Telegram s tým, že útok si vyžiadal aj jedného zraneného. Dodal, že pri útoku boli poškodené sklady, nákladné autá a civilná loď a prišlo k úniku paliva z lode.

8:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil znovuvybudovať detskú nemocnicu v Kyjeve, ktorá bola vážne poškodená pri pondelkovom raketovom útoku Ruska. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry DPA.

7:40 Záchranári ukončujú záchranné operácie v Kyjeve po hromadnom raketovom útoku. Záchranári zachránili celkovo 11 ľudí po hromadnom raketovom útoku, ktorý Rusko uskutočnilo 8. júla a pri ktorom zahynulo 33 ľudí a 121 bolo zranených.

7:39 Zvolený iránsky prezident ubezpečil Putina o pokračovaní partnerstva, informuje Rusko. Irán je pripravený podpísať s Ruskom dohodu o "komplexnom strategickom partnerstve" na októbrovom samite BRICS v Kazani, povedal Putinovi Masúd Pezeshkian.

6:47 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zvolala na žiadosť Kyjeva na piatok mimoriadne zasadnutie. Došlo k tomu po ruskom útoku, pri ktorom bola v pondelok zničená najväčšia ukrajinská detská nemocnica Ochmatdyt v Kyjeve vybavená aj radiačnými zariadeniami určenými na onkologickú liečbu. Vyplýva to z dôverného dokumentu, do ktorého nahliadla agentúra AFP.

6:45 Zelenskij vyzýva USA, aby zrušili obmedzenia pre hĺbkové údery v Rusku. "Predstavte si, koľko toho môžeme dosiahnuť, keď sa zrušia všetky obmedzenia," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj na okraj samitu NATO vo Washingtone.

6:44 Rusko oslavuje predsedníctvo Bezpečnostnej rady OSN, deň po smrteľnom útoku na detskú nemocnicu slúži Kyjevu ako kurča. Po mimoriadnom zasadnutí, na ktorom sa diskutovalo o útoku, Rusko usporiadalo slávnostný obed, na ktorom bolo na jedálnom lístku kuracie Kyjev.

5:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo Washingtone povedal, že rozhodné opatrenia na odrazenie ruskej agresie na Ukrajine je potrebné prijať už pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA. Spojencov na okraj prebiehajúceho summitu NATO zároveň opäť vyzval aj na rozsiahlejšiu podporu Kyjeva, informuje TASR podľa agentúry AP. "Je čas prijať rázne rozhodnutia konať a nečakať, kým príde november alebo iné mesiace. Všetci spoločne musíme byť silní a nekompromisní," povedal Zelenskyj v Reganovom inštitúte vo Washingtone, pomenovanom po niekdajšom republikánskom prezidentovi USA. Dodal, že prezident USA musí byť "nekompromisný pri obrane demokracie, nekompromisný voči (Vladimirovi) Putinovi" a jeho režimu.

 "Ohlasujem dnes historický dar pre protivzdušnú obranu Ukrajiny," povedal americký prezident. "Spojené štáty, Nemecko, Holandsko, Rumunsko a Taliansko poskytnú Ukrajine vybavenie pre päť ďalších strategických systémov protivzdušnej obrany," dodal. Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO však okrem toho podľa jeho slov poskytnú Ukrajine aj desiatky iných taktických systémov protivzdušnej obrany spolu so stovkami kusov munície. Biden ďalej povedal, že ruský prezident Vladimir Putin si neželá nič iné, len "vymazať Ukrajinu z mapy" sveta.

"Vieme pritom, že Putin sa pri Ukrajine nezastaví... Ukrajina však Putina môže zastaviť a aj ho zastaví," dodal. Zo spoločného vyhlásenia viacerých krajín Aliancie vyplýva, že Nemecko a Rumunsko pošlú Ukrajine ďalšie batérie systémov Patriot, zatiaľ čo Holandsko a ďalšie krajiny poskytnú komponenty na vytvorenie jednej ďalšej batérie Patriotu. Taliansko zase Kyjevu poskytne systém protivzdušnej obrany SAMP-T. Iné krajiny vrátane Kanady, Nórska, Španielska či Spojeného kráľovstva zase poskytnú Kyjevu niekoľko ďalších obranných systémov, ako NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS či Gepard. Ďalšie krajiny NATO zase súhlasili s dodaním munície pre tieto systémy.

Výsledok vojny na Ukrajine ovplyvní desaťročia globálnej bezpečnosti

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v utorok lídrov členských krajín Severoatlantickej aliancie, aby naďalej podporovali Ukrajinu v jej odolávaní ruskej agresii. Výsledok vojny na Ukrajine totiž podľa neho ovplyvní globálnu bezpečnosť na nadchádzajúce desaťročia, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Stoltenberg sa takto vyjadril v prejave na začiatku summitu NATO vo Washingtone. Severoatlantická aliancia podľa jeho slov musí teraz v prípade Ukrajiny preukázať rovnaké odhodlanie, aké už prejavila aj v iných kľúčových momentoch svojich dejín. "S agresívnym Ruskom ako susedom neexistujú žiadne beznákladové možnosti. Vo vojne neexistujú možnosti bez rizika," povedal. "Najväčším rizikom však bude, ak Rusko na Ukrajine zvíťazí... To nemôžeme dopustiť," dodal.

NATO si objednalo rakety Stinger v hodnote 700 miliónov dolárov

Agentúra Severoatlantickej aliancie pre podporu a obstarávanie (NSPA) v utorok v mene niekoľkých členských štátov NATO zadala zákazku na výrobu protilietadlových rakiet Stinger v hodnote približne 700 miliónov dolárov. TASR o tom píše podľa správ agentúr Reuters a AP. O nadnárodnom kontrakte informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na zasadnutí lídrov zbrojárskeho priemyslu, ktoré prebieha na okraj summitu NATO vo Washingtone. Zákazka je podľa AP jedným z mnohých krokov, ktoré Aliancia na summite presadzuje s cieľom dosiahnuť, aby každá členská krajina zvýšila svoje vlastné kapacity na výrobu zbraní. Rakety Stinter sú jedny z prvých zbraní, ktoré Spojené štáty dodali Ukrajine po spustení ruskej invázie na jar 2022.

Tieto prenosné obranné systémy typu zem-vzduch môžu niesť vojaci alebo môžu byť pripevnené na vozidlo. Používajú sa na obranu proti lietadlám na krátku vzdialenosť. Jednou z hlavných tém washingtonského summitu je práve podpora Ukrajiny, ktorá sa už vyše dvoch rokov bráni voči ruskej agresii. Stretnutie na najvyššej úrovni hláv štátov a vlád sa uskutočňuje pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO. Summit hostí americký prezident Joe Biden a okrem iných sa na ňom zúčastňujú aj ukrajinský či juhokórejský prezident - Volodymyr Zelenskyj a Jun Sok-jol. Dva nemenované zdroje z Aliancie citované agentúrou AP uviedli, že časť rokovaní na summite sa zameriava na to, aby sa každý členský štát zaviazal predložiť v priebehu nasledujúceho roka plány týkajúce sa spôsobu, akým chce zvýšiť produkciu svojho obranného priemyslu. "Na summite spojenci podpíšu záväzok, ktorý má pomôcť nášmu obrannému priemyslu v Európe a Severnej Amerike, aby bol silnejší, inovatívnejší a schopný vyrábať vo veľkom," uviedol Stoltenberg.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu