Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Najnovší PRIESKUM mieša karty: Nový víťaz! Matovič mimo parlamentu, SNS stratila takmer polovicu voličov

Predseda PS Michal Šimečka, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (6)
Predseda PS Michal Šimečka, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali od 30. mája do 3. júna 2024, zvíťazilo by Progresívne Slovensko so ziskom 23,7 percenta. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s podporou 22,4%. Nasledovala by strana Hlas-SD, ktorú by podľa aktuálneho zberu dát volilo 15,8% voličov. Vyplýva to z volebného modelu agentúry NMS Market Research Slovakia.

archívne video

Spor do politiky patrí, súboj však podľa Pellegriniho musí mať svoje pravidlá (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Všetky tieto tri subjekty zaznamenali podľa prieskumu oproti začiatku mája nárast podpory, opisuje výsledky Mikuláš Hanes, politický analytik NMS Market Research Slovakia. Najviac narástol Smer-SD o 1,4 percebtuálneho bodu (p.b.), čo je však stále plne v rozmedzí intervalu spoľahlivosti. 

Za nimi by sa umiestnilo hnutie Republika, ktoré by získalo podporu na úrovni 7,4 percenta a ako posledné by malo na základe tohto volebného modelu istotu vstupu do parlamentu. Nasledovali by SaS (5,6 %), KDH (5,6 %) a SNS (4,5 %). U týchto subjektov sa na základe volebného modelu nedá s istotou určiť, či by sa do parlamentu dostali alebo nie, hovorí analytik. Hnutie Slovensko, Za ľudí v porovnaní s májovým volebným modelom pokleslo o 2 p.b. na 3,4%.

Najnovší PRIESKUM mieša karty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NMS Market Research Slovakia)

Hanes dodáva, že aktuálny volebný model ráta s účasťou na úrovni 54,8 percenta, čo je oproti obdobiu spred atentátu na premiéra pokles až o 6,5 p.b. "Môže však byť spôsobený aj sústredením sa voličov na eurovoľby, ktoré sa konali pár dná po zozbieraní týchto dát," hovorí. Zber dát prebiehal online cez Slovenský národný panel. Prieskumu sa zúčastnilo 1 020 respondentov.

Čo vyplýva z dát junového prieskumu?

Progresívne Slovensko si už niekoľko meraní drží podporu na stabilnej úrovni, pričom jemne posilňuje svoju podporu medzi najmladšími voličmi, kde atakuje úroveň až 40%. "Novinkou je fakt, že dokáže najlepšie napĺňať svoj volebný potenciál (až na 84 %). Ďalší potenciálni voliči PS sú medzi podporovateľmi Hlasu, Demokratov (ďalšie 4 % u oboch subjektov) a SaS (3 % volebného potenciálu)," uvádza analytik.

Najnovší PRIESKUM mieša karty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NMS Market Research Slovakia)

Smer-SD oproti zberu dát zo začiatku mája narástol vo všetkých meraných ukazovateľoch. Najviac narástol jeho volebný potenciál (27,9 %, + 3,4 p.b.). Analytik dodáva, že svoj potenciál momentálne napĺňa na 75 %, ďalších 14 % z volebného potenciálu pre Smer-SD sa momentálne nachádza medzi voličmi Hlasu. Ich prebratie by Smeru prinieslo vo volebnom modeli nárast o ďalšie cca 4 p.b. 

Najnovší PRIESKUM mieša karty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NMS Market Research Slovakia)

Hlas-SD sa od zvolenia Petra Pellegriniho za prezidenta drží vo volebných modeloch okolo hranice 15 percent, čo je približne výsledok, ktorý strana dosiahla v nedávnych parlamentných voľbách. "Podrobnejší pohľad na presuny voličov od septembrových volieb však ukazujú, že Hlasu sa za ostatných 8 mesiacov obmenila až tretina voličov. Najčastejšie odchádzali k Smeru-SD, PS a medzi nevoličov. Túto stratu si Hlas-SD kompenzoval najmä u voličov Sme rodina a SNS, čiastočne aj prebratím niektorých voličov, ktorí v septembrových voľbách volili Smer," uviedol Hanes.

Najnovší PRIESKUM mieša karty:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NMS Market Research Slovakia)

SNS od parlamentných volieb stratila takmer polovicu svojich voličov a dokáže ich kompenzovať len čiastočne. Stráca najmä v prospech jej koaličných partnerov a Republiky, ktorej sa podarilo stabilizovať svoju podporu okolo hranice 7 percent. SaS po náraste z obdobia opozičných protestov pozvoľna opäť klesá k hodnotám, ktoré dosiahla v minuloročných parlamentných voľbách.

Viac o téme: PrieskumNMS Market Research
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu