Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

PRIESKUM Voľby by v júni zamiešali kartami! Kto by ostal pred hranicou zvoliteľnosti?

Predseda PS Michal Šimečka, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok
Predseda PS Michal Šimečka, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Voľby do Národnej rady (NR) SR by v júni vyhrala strana Smer-SD so ziskom 23,8 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s podporou 22,8 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 15,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.

Do parlamentu by sa dostali aj KDH (6,8 percenta) a Republika (šesť percent). Hranicu zvoliteľnosti by prekročili aj SaS (5,3 percenta) a SNS (päť percent). Pred bránami parlamentu by zostali koalícia hnutie Slovensko (bývalé OĽANO), Za ľudí a Kresťanská únia (4,7 percenta), strana Demokrati (4,1 percenta) aj Maďarská aliancia (3,4 percenta).

archívne video

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Do NR SR by sa nedostali ani Sme rodina (2,1 percenta), My Slovensko (0,4 percenta), Zdravý rozum (0,2 percenta) či Fórum (0,2 percenta). Na základe prieskumu by Smer-SD v parlamente získal 42 kresiel, PS 40 a Hlas-SD 27. S 12 poslancami by v NR SR bolo KDH a s 11 zase Republika. SaS aj SNS by získali deväť mandátov.

Prieskum sa realizoval od 11. do 18. júna na vzorke 1000 respondentov.

Viac o téme: PrieskumParlamentné voľbyJún 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu