Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Voliči nastavili Zuzane Čaputovej zrkadlo: PRIESKUM ukázal, čo si myslia o jej úradovaní!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Čísla hovoria za všetko. Prezidentka Zuzana Čaputová opúšťa úrad s mimoriadne vysokou mierou pozitívneho vnímania verejnosťou. Ukázal to prieskum, ktorý sa pozrel na to, ako boli ľudia s jej úradovaním spokojní.

archívne video 

Zuzana Čaputová sa v Bruseli rozlúčila s komunitou krajanov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Prieskum realizovala agentúra SCIO na vzorke tisíc respondentov realizovaný v dňoch 14. - 17. júna 2024. Na otázku „Ako hodnotíte pôsobenie Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky?“ odpovedalo najvyšším možným hodnotením „veľmi pozitívne“ až 38,65 % respondentov. Druhou najvyššou známkou 14,23  bolo neutrálne hodnotenie a len niečo cez 3% opýtaných hodnotí jej pôsobenie veľmi negatívne.

Hotnotenie prezidentky voličmi Smeru.
Zobraziť galériu (4)
Hotnotenie prezidentky voličmi Smeru.  (Zdroj: Agentúra SCIO)

Prieskum potvrdil, že mimoriadnu mieru pozitívneho vnímania pôsobenia Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky majú najmä voliči jednej z dvoch najsilnejších politických strán, Progresívneho Slovenska, kde najvyššie hodnotenie pridelilo prezidentke až 64,83 % voličov tohto hnutia. Naopak, ďaleko kritickejší boli voliči SMERu-SSD kde až 11,85% voličov vníma pôsobenie prezidentky mimoriadne negatívne a výrazne viac ako polovica voličov tejto strany prevažne negatívne alebo neutrálne.

Hodnotenie prezidentky - celé spektrum politických strán.
Zobraziť galériu (4)
Hodnotenie prezidentky - celé spektrum politických strán.  (Zdroj: Agentúra SCIO)

„Vysoká miera pozitívneho vnímania pôsobenia pani prezidentky v úrade vo veľkej miere kopíruje jej dlhoročnú dôveryhodnosť zo strany verejnosti,“ upresňuje výsledky prieskumu zakladateľ a hlavný analytik agentúry SCIO Martin Klus. „Tá nebola narušená žiadnou zásadnou kauzou, či prešlapom a preto tá časť politického spektra, ktorá ju volila a dlhodobo jej dôverovala zotrvala pri tomto názore aj pri jej odchode z funkcie,“ dopĺňa Klus. Hodnotenie do istej miery ovplyvnilo aj to, že Zuzana Čaputová s odchodom z funkcie prestala byť vnímaná ako aktívny politický súper. „Priznávam, aj pre mňa však bolo prekvapujúce tak časté využitie hodnotenia 10 a teda najpozitívnejšieho možného na vytýčenej škále, čo rozhodne nebýva u politikov zvykom,“ uzavrel Klus.

Hodnotenie prezidentky voličmi PS.
Zobraziť galériu (4)
Hodnotenie prezidentky voličmi PS.  (Zdroj: Agentúra SCIO)

Viac o téme: PrieskumZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu