Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

V Nemecku sa pretrhli dve hrádze: Povodňová vlna sa ženie aj na Slovensko, Dunaj prudko stúpa!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Felix Kästle/dpa, Thomas Warnack/dpa, shmú)

BRATISLAVA - V niektorých regiónoch v južnom Nemecku napršal za 24 hodín celomesačný priemer zrážok. V dôsledku silných dažďov sa pretrhli na území bavorskej obce Pfaffenhofen an der Ilm dve priehrady na rieke Paar, čo je prítok Dunaja. V dôsledku toho stúpa hladina rieky aj v Bratislave, pričom do večera môže prekročiť úroveň 1. povodňového stupňa.

archívne video

Na Dunaji otvorili letnú plavebnú sezónu: Loďou sa dostanete na Devín aj do Rakúska (Zdroj: Zoznam / ako)

Ako upozornil portál iMeteo, povodňová vlna z Nemecka a Rakúska už sa začína prejavovať aj na našom území. Zo včerajšej výšky 490 centimetrov sa hladina Dunaja dostala už na aktuálnych 602 centimetrov a stúpa aj naďalej. Už v nedeľu večer by mala úroveň atakovať 650 cm, čo je hranica 1. povodňového stupňa. Podľa portálu sú vodohospodári v pohotovosti a už prijímajú potrebné opatrenia.

V Nemecku sa pretrhli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú)

V Nemecku sa pretrhli dve hrádze, jeden hasič sa utopil

V meste Kißlegg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko zaznamenali za piatok 130 milimetrov zrážok, v tomto ročnom období tam naprší 118 mm za celý mesiac. V Bad Wörishofene v susednom Bavorsku spadlo za 24 hodín 129 mm v porovnaní s mesačným priemerom 101 mm, informovala DWD.  Podobné hodnoty boli zaznamenané v celom regióne.

V dôsledku silných dažďov sa pretrhli na území bavorskej obce Pfaffenhofen an der Ilm dve priehrady na rieke Paar, čo je prítok Dunaja, informoval hovorca okresnej správy. V záplavovej vlne sa prevrhol hasičský záchranný čln a jeden zo štyroch hasičov sa utopil.

V Nemecku sa pretrhli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Thomas Warnack/dpa)

V noci na nedeľu sa po zosuve pôdy vykoľajil diaľkový vlak v meste Schwäbisch Gmünd východne od Stuttgartu. Nehoda si nevyžiadala obete. Železničná spoločnosť Deutsche Bahn upozorňuje na rozsiahle rušenie a meškanie spojov. Zákazníkom odporúča, aby odložili cestu na neskôr, pričom ich lístky ostanú v platnosti. Železničná doprava bola prerušená na trasách z Mníchova do Berlína, Stuttgartu a švajčiarskeho Zürichu.

Viac o téme: HladinaZáplavyNemeckoDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu