Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Nemecko do roku 2030 nezníži emisie podľa plánu, upozorňuje odborná štúdia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecko nedokáže splniť cieľ znižovania skleníkových plynov o 65 percent do roku 2030. Uvádza to poradný zbor vlády pre klímu. Informuje agentúra DPA.

Toto vyjadrenie je v rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami ministra hospodárstva Roberta Habecka. "Pokiaľ si udržíme tento kurz, do roku 2030 dosiahneme vytýčené klimatické ciele," povedal minister v marci.

archívne video

Kauza emisie: NAKA obvinila troch ľudí! Medzi stíhanými je aj exministerský úradník (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Predseda vládnej Odbornej rady pre klimatické otázky Hans-Martin Henning však spochybnil reálnosť týchto cieľov. "Podľa údajov z roku 2024 nemôžeme potvrdiť, že ciele na roky 2021 až 2030 budú naplnené. Práve naopak, predpokladáme, že ich nesplníme," uviedol Henning.

Rada pre klímu zverejnila svoju správu 3. júna. Celkovo 130-stranová správa sa opiera o prognózy Spolkovej agentúry pre životné prostredie (UBA). Nemecký klimatický zákon pritom krajinu zaväzuje k zníženiu emisií skleníkových plynov o minimálne 65 percent do roku 2030 a do roku 2040 o 88 percent. Do roku 2050 by už Nemecko malo dosiahnuť klimatickú neutralitu.

Viac o téme: EmisieKlímaNemeckoOdborná štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu