Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Indonézia je pripravená vyslať do Gazy mierové jednotky a zdravotnícky personál

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

SINGAPÚR - Indonézia ako jedna z najľudnatejších moslimských krajín je pripravená vyslať do Pásma Gazy mierové sily a zdravotnícky personál, ak Hamas prijme nový návrh na prímerie. V sobotu to uviedol novozvolený indonézsky prezident a súčasný minister obrany Prabowo Subianto, informuje o tom agentúra AFP.

Ak o to Organizácia Spojených národov požiada, Indonézia je pripravená vyslať "významné mierové sily na udržanie a monitorovanie tohto potenciálneho prímeria", povedal Prabowo v rámci medzivládnej bezpečnostnej konferencie s názvom Dialóg Šangri-La v Singapure. "Sme tiež pripravení zabezpečiť zdravotnícky personál na prevádzku poľných nemocníc v Gaze so súhlasom všetkých strán," dodal. Podľa jeho slov Indonézia je pripravená" v najbližšej budúcnosti evakuovať, prijať a liečiť" až 1000 pacientov vo svojich nemocniciach.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Prabowo po víťazstve vo februárových voľbách nahradí v októbri prezidenta Joka Widoda. Najnovší mierový plán pre Pásmo Gazy privítal a označil za "dôležitý krok" k ukončeniu vojny. Hamas v piatok uviedol, že izraelský plán "považuje za pozitívny". Americký prezident Joe Biden v piatok oznámil izraelský návrh Hamasu na úplné prímerie v Pásme Gazy. Uviedol, že návrh sa začne šesťtýždňovým úplným prímerím a stiahnutím Izraela z obývaných oblastí Gazy a prepustením rukojemníkov, zadržiavaných Hamasom. Obe strany by potom rokovali o dlhodobejšej dohode zameranej na ukončenie vojny.

Zhromaždenie na podporu Palestíny pred americkým veľvyslanectvom v Indonézii
Zobraziť galériu (3)
Zhromaždenie na podporu Palestíny pred americkým veľvyslanectvom v Indonézii  (Zdroj: TASR/AP/Tatan Syuflana)

Viac o téme: PrímerieIndonéziaIzraelHamasPásmo GazyMierové jednotky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu