Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

EK vyzýva Rusko a Ukrajinu vyriešiť spor o cenách plynu

BRUSEL - Európska komisia (EK) vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby obnovili rokovania o dodávkach plynu a vyriešili svoje spory o cene plynu, ktoré ohrozujú dodávky do Európy. "Najlepším riešením by samozrejme bolo, keby si Ukrajina a Rusko vyriešili svoj spor sami," uviedla EK.

Rokovania medzi ruským štátnym plynárenským monopolom Gazprom a ukrajinskou ropnou a plynárenskou firmou Naftogaz o cenách dodávok ruského plynu pre Ukrajinu sa minulý týždeň skončili neúspešne. Gazprom preto od 1. januára zastavil dodávky plynu pre Ukrajinu, čo však malo za následok zníženie dodávok do krajín, ktoré importujú ruský plyn cez plynovody vedúce ukrajinským územím. Podľa vyhlásenia Gazpromu však majú predstavitelia Naftogazu v utorok v Moskve obnoviť rokovania s Gazpromom.

Gazprom v nedeľu prerušil dodávky zemného plynu pre Ukrajinu po tom, ako Kyjev odmietol pristúpiť na radikálne zvýšenie ceny. Napriek tvrdeniu Moskvy, že postup voči Ukrajine nepostihne ostatné európske krajiny, viaceré oznámili pokles v objeme dovážaného ruského plynu. Dovoz ruského plynu na Slovensko klesol o približne 30 %. V pondelok večer však Gazprom údajne zvýšil dodávky zemného plynu do Európy, aby tak pokryl tieto výpadky.

V utorok majú zástupcovia krajín Visegrádskej štvorky na mimoriadnom zasadaní rokovať o možnostiach diverzifikácie dodávok plynu a o spoločnom postupe na mimoriadnom zasadaní ministrov Európskej únie (EÚ) v stredu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu