Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Nórsko nemôže nahradiť výpadok dodávok ruského plynu

OSLO - Nórsko, najväčší exportér zemného plynu v západnej Európe, nemôže nahradiť výpadok dodávok zemného plynu z Ruska. Ako uviedla hovorkyňa nórskeho ministerstva pre ropu a energetiku Trude Larstad, krajina ťaží plyn v plnej kapacite a nemôže zvýšiť produkciu.

"Počas zimného obdobia nemáme v našom systéme žiadne rezervy. Všetok plyn, čo vyťažíme, už v súčasnosti exportujeme našim zákazníkom do Európy, pričom sme viazaní dlhodobými zmluvami," dodal Ola Morten Aanestad, hovorca najväčšej nórskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Statoil. Podobne žiadne voľné produkčné kapacity nemá ani druhý najväčší nórsky ropný a plynárenský koncern, Norsk Hydro. Európe hrozí výpadok zásobovania zemným plynom kvôli sporom medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ruský plynárenský monopol Gazprom zastavil dodávky plynu pre Ukrajinu v nedeľu 1. januára. Zdôvodnil to tým, že Ukrajina nebola ochotná akceptovať zvýšenie cien za odber zemného plynu z Ruska od začiatku tohto roka z pôvodných 50 USD za tisíc metrov kubických plynu na úroveň 230 USD za tisíc metrov kubických. Gazprom dodávky plynu cez ukrajinské plynovody znížil o objem, ktorý dovtedy Ukrajina odoberala. Ak bude Ukrajina naďalej odoberať plyn z potrubia, ktoré vedie cez jej územie, bude to krádež, vyhlásil Gazprom. Ukrajina však tvrdí, že na časť plynu prechádzajúceho cez jej územie má nárok na základe platných zmlúv.

Ministri pre energetiku z Nemecka, Francúzska, Talianska a Rakúska spoločne vyzvali Moskvu a Kyjev na zabezpečenie plynulých dodávok plynu do Európy. V stredu bude kvôli problémom s plynom zasadať mimoriadna rada Európskej únie (EÚ). Na spor Moskvy a Ukrajiny reagovali už aj USA, ktoré vyjadrili poľutovanie nad zastavením dodávok plynu pre Ukrajinu a obe strany vyzvali, aby našli kompromisné riešenie.

Zvýhodnené ceny dodávok plynu do Ukrajiny pochádzajú z éry bývalého Sovietskeho zväzu a o ich zvýšení sa začalo hovoriť najmä po nástupe prozápadného ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. Ruská strana tvrdí, že spor je výhradne hospodársky a odmieta špekulácie, že za zvýšením cien plynu stoja politické motívy.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) zaznamenal v pondelok zníženie dodávok ruského plynu na Slovensko o 30 %. Slovensko však má v súlade s požiadavkami EÚ zásoby plynu na úrovni 30 % svojej ročnej spotreby, takže v krátkodobom horizonte SPP dokáže pokryť spotrebu krajiny. Maďarsko evidovalo 40-percentný pokles dodávok ruského plynu, Rakúsko zaznamenalo zníženie dodávok približne o tretinu. ČR zatiaľ výpadok dodávok nezaznamenala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu