BRATISLAVA - Pravú bryndzu so 100-percentným obsahom ovčej hrudky budú môcť spotrebitelia rozlíšiť jednoduchšie. Cech výrobcov ovčieho syra (CVOS) totiž nechal na Úrade priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici zaregistrovať pomenovanie "Ovčia bryndza salašnícka", ktoré bude môcť niesť iba výrobok vyrobený výlučne z ovčieho hrudkového syra.
Ako ďalej informuje predsedníčka CVOS Blanka Krčíková, takáto bryndza bude mať na obale trojlístok bielej farby v zelenom obdĺžniku. Výrobky s takýmto označením by sa mali v obchodoch objaviť na prelome marca a apríla tohto roka.
Iniciatívu CVOS privítal Karol Herian, bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline. Podľa jeho slov ochranná známka podporí možnosti výroby na tradičných salašoch a poskytne dobrý podnet pre rozvoj regionálnych mliečnych výrobkov. Zároveň predstavuje aj pozitívny signál pre rozvoj slovenského ovčiarstva.
Cech výrobcov ovčieho syra združuje štrnástich výrobcov ovčieho syra s celoslovenskou pôsobnosťou. Podmienkou členstva je zachovávanie tradičných výrobných postupov.