Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Spojenci v NATO sa dohodli na posilnení satelitného snímania v Arktíde: Aký je dôvod?

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Trinásť štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) sa dohodlo na zlepšení satelitného snímania v Arktíde. V piatok to podľa agentúry Reuters uviedol nemenovaný predstaviteľ NATO, informuje.

Písomné vyhlásenie o zámere vytvoriť bezpečnú satelitnú komunikačnú sieť pre Arktídu s názvom Northlink podľa zdroja podpísali ešte vo štvrtok na okraj zasadnutia NATO v Bruseli. Signatármi sú Kanada, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Island, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Švédsko a Spojené štáty americké.

archívne video

Robert Fico po summite EÚ o členstve Ukrajiny v NATO a severokórejských vojakoch (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V arktickom regióne sa podľa agentúry Reuters sústreďuje ruská flotila jadrových ponoriek a jeho strategický význam od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 prudko rastie. "Strategická úloha Arktídy je čoraz dôležitejšia vzhľadom na napätú geopolitickú situáciu," povedal predstaviteľ NATO pod podmienkou zachovania anonymity. V regióne však podľa neho zároveň chýba dostatočné satelitné pokrytie na komunikáciu a navigáciu, a teda na vojenské operácie.

Cieľ siete Northlink

Ozrejmil, že cieľom siete Northlink je v nadchádzajúcich rokoch zlepšiť satelitné pokrytie prostredníctvom prenájmu komerčných služieb alebo získavania kapacít od spojencov. Spojené štáty už dlhšie varujú pred rastúcou spoluprácou medzi Ruskom a Pekingom v Arktíde, podľa nich by to mohlo ovplyvniť regionálnu stabilitu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v septembri vyhlásil, že Moskva bude svoje záujmy v tejto oblasti brániť diplomatickými i vojenskými spôsobmi. Vzájomnú spoluprácu v Arktíde chcú posilniť aj USA, Kanada a Fínsko. Avizovali to ešte v júli s tým, že takto chcú zdôrazniť prítomnosť v regióne, kde sú v poslednej dobe aktívne Moskva a Peking.

Viac o téme: SatelitNATOArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu