Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Internet zachvátila panika: Z Medzinárodnej vesmírnej stanice unikla čudná nahrávka! Toto sme počuť nemali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA via AP)

WASHINGTON - Internet na chvíľu zachvátila panika po tom, ako bol z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) omylom nasmerovaný zvuk na verejný kanál. Ľudia, ktorí ho zachytili, zostali značne znepokojení. NASA však krátko na to potvrdila, že išlo o cvičenie, ktoré v skutočnosti prebiehalo na Zemi.

Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) vysiela naživo prostredníctvom kamier tak vo vnútri, ako aj mimo stanice. Ľudia môžu dokonca sledovať astronautov, ktorí sa naživo prechádzajú po vesmíre. Je to síce fajn, ale keď nastanú poruchy s prenosom, môže to u pozemšťanov vyznieť veľmi znepokojivo. K podobnej situácii došlo minulý týždeň v stredu, keď verejnosť počula audionahrávku, ktorá znela ako komunikácia pozemnej kontroly s ISS. Počuť v nej lekára, ako sa radí so zdravotnou pohotovosťou kvôli jednému z členov posádky, ktorý trpí dekompresnou chorobou.

„Takže ak by sme mohli dostať veliteľa späť do skafandra, utesniť ho na vhodnú hyperbarickú liečbu, sekcia tri na kyslík po dopade, to by bolo moje odporúčanie,“ povedal neznámy hlas ponúkajúci lekárske rady vo vysielaní. „Pochopte, že ide o liečbu s vynaložením maximálneho úsilia, a preto čokoľvek, čo môžete urobiť, bude lepšie ako nič. Chcel by som, aby cez masku prúdil stopercentný O2, kým si oblečiete skafander, pred zatvorením priezoru a natlakovaním by som chcel, aby ste ešte raz urobili kontrolu pulzu,“ doplnil hlas. Hoci to ľudí, ktorí počúvali záznam, znepokojilo, NASA krátko nato uviedla, že zvuk súvisel s cvičením vykonávaným na zemi.

„Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice neprebieha žiadna mimoriadna situácia,“ vysvetlila vesmírna agentúra vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X. Ako ďalej uviedli predstavitelia agentúry, v živom prenose NASA bol odvysielaný prenos zo simulačného zvukového kanála na Zemi o členovi posádky, ktorý pociťoval komplikácie súvisiace s dekompresnou chorobou (DCS). „Tento zvuk bol neúmyselne a nesprávne nasmerovaný z prebiehajúcej simulácie, v ktorej členovia posádky a pozemné tímy trénujú na rôzne scenáre vo vesmíre a nesúvisí so skutočnou núdzovou situáciou. Členovia posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice v tom čase spali. Všetci sú zdraví a v poriadku,“ dodali. 

Viac o téme: PanikaNASAMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu