Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Návrat kozmickej lode Boeing Starliner s posádkou sa posunul

Prvý štart kozmickej lode Boeing Starliner s posádkou
Prvý štart kozmickej lode Boeing Starliner s posádkou (Zdroj: TASR/AP Photo/John Raoux)

WASHINGTON - Návrat kozmickej lode Boeing Starliner na Zem sa presunul na 26. júna. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) to oznámil v utorok na tlačovej konferencii, informuje agentúrya Reuters.

Návrat z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bol odložený, aby "náš tím dostal trochu viac času na kontrolu údajov, vytvorenie analýzy a uistenie sa, že sme naozaj pripravení pre návrat domov," povedal počas tlačovej konferencie Steve Stich, manažér komerčného programu NASA. Astronauti Barry "Butch" Wilmor (61) a Sunita Williamsová (58) odštartovali do vesmíru na palube Starlineru 5. júna a k ISS dorazili po 27 hodinovom lete. Kozmická loď pritom zaznamenala štyri úniky hélia a päť zlyhaní počas používania manévrovacích trysiek.

Kapsulu na viac použití s dvojčlennou posádkou vyniesla do vesmíru nosná raketa Atlas V, pričom štart bol dvakrát na poslednú chvíľu odložený pre technické problémy. Starliner môže zostať pripojený počas svojej súčasnej misie k ISS 45 dní. Predchádzajúce dva skúšobné lety sa uskutočnili bez posádky. Prvý v roku 2019 na ISS nedorazil pre softvérovú chybu a ďalšie problémy. Pri druhom v máji 2022 bola loď k ISS pripojená takmer päť dní. Boeing sa snaží v kozmickom programe vyrovnať americkej súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá pre NASA dopravuje astronautov do vesmíru už od roku 2020. NASA zdôrazňuje, že aj napriek plánovanému ukončeniu prevádzky ISS v roku 2030 chce naďalej využívať služby oboch spoločností.

Viac o téme: NASABoeing StarlinerNávrat lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu