DARTMOUTH - Výsledky najnovšej štúdie vykonanej na Dartmouth College v americkom New Hampshire varujú pred následkami nadmernej konzumácie potravín s vysokým obsahom tuku. Jej autori v časopise Journal of Lipid Research totiž uviedli, že okrem iných zdravotných problémov vytvára takýto spôsob stravovania živnú pôdu aj pre vznik rakoviny prsníka.
Výskum nemeckých vedcov hľadal súvislosti medzi obezitou a vznikom nádorových ochorení. V záverečnej správe potvrdili, že konzumácia potravín s vysokým obsahom tuku podporuje vznik rakoviny prsníka, pretože tento doslova vyživuje karcinogénne látky. Americkí vedci ho dokonca prirovnali k "plnohodnotnému obedu" pre nádor. Teraz dúfajú, že odhalenie tejto súvislosti pomôže nájsť spôsob, ako spomaliť rast rakovinotvorných buniek. Štúdia naznačuje, že práve obmedzenie tvorby telesného tuku by mohlo eliminovať rast nádoru.
"Mechanizmus, ktorý sme objasnili, poskytuje priame spojenie medzi tukovou stravou a biológiou nádorov. Bunky podporujúce rakovinu prsníka pohlcujú veľké množstvo tuku z krvi pomocou mechanizmu absorpcie tukových častíc nazývaného endocytóza lipoproteínov," vysvetľuje profesor William Kinlaw. Tento proces podľa neho vedie k metabolickému preprogramovaniu buniek, ktoré sú potom náchylnejšie na rakovinu.