Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

VIDEÁ, ktoré majú otvoriť oči: Skutočný život žien u Saudov, svet toleruje stredovek!

(Zdroj: YouTube)

RIJÁD - Predstavte si situáciu, že ste vo väzení a odpočítavate dni, kedy vás pustia. V deň D však príde trpké sklamanie - domov sa vrátiť nemôžete, pretože to muž nedovolil. Ako ukazuje jedno z videí, ktoré zverejnila organizácia Human Rights Watch, aj takto to funguje v Saudskej Arábii.

Porušovanie ženských práv je tam dlhotrvajúcim problémom a môže zaň aj tzv. "male guardianship system", čiže systém mužského poručníctva. Ak chce dospelá žena vycestovať do zahraničia, oženiť sa alebo, ako sme už spomínali, byť prepustená z väzenia, musí získať povolenie od mužského poručníka. Obmedzenia trvajú u Saudov od narodenia až po smrť.

Situáciou v krajine na Blízkom východe sa zaoberá 79-stranová správa s názvom "Boxed In" (Obkľúčení). Symbolické meno vysvetľuje mladá Saudka: "Všetci musíme žiť v hraniciach krabíc (boxes), ktoré nakreslili naši otcovia a manželia."

Poručníkom je obvykle otec alebo manžel, no nezriedkavé sú aj prípady, keď sú nimi brat alebo dokonca aj syn. "Môj syn je môj poručník, verte tomu alebo nie, a to je naozaj ponižujúce. Môj vlastný syn, ten, koho som priviedla na svet, ten, koho som vychovala, je môj poručník," trpko uvádza 62-ročná Saudka.

"Fakt, že saudské ženy musi stále disponovať poručníkovým dovolením na cestovanie, prácu alebo hocičo iné je dlhotrvajúcim porušovaním práv a bariérou vládnych plánov na zlepšenie ekonomiky," tvrdí Sarah Leah Whitson z Human Rights Watch.

Viac o téme: Saudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu