BRATISLAVA - Ak vás už nudí jesť vajíčka so žĺtkom vo vnútri a bielkom zvonka, potom vás určite bude zaujímať tento nezvyčajný recept. Jeden Japonec totiž pomocou šikovného triku dokáže vajce uvariť naruby. Pozerajte, ako sa to robí!
Japonský kuchár Yama Chaahan vynašiel metódu, ako vymeniť farby vajíčka. Jeho video sa stalo obrovským hitom. Trik spočíva v tom, že vajíčkom budete krútiť a odstredivá sila zariadi, že sa bielok a žĺtok prehodia. Žĺtok má totiž má väčšiu hustotu, takže sa tlačí von, zatiaľ čo albumín v bielku sa zas dostane do stredu. Potrebujete na to len dámske pančuchy, baterku a lepiacu pásku. Zvyšok už za vás vykoná veda.
A tu je presný návod:
1. Skontrolujte farbu vajíčka, lepšia je biela než hnedá.
2. Vajce oblepte lepiacou páskou, aby sa pri krútení prípadne nerozbilo
3. Vložte ho do jednej pančuchy a obe strany upevnite gumičkou alebo šnúrkou
4. Chyťte oba konce a vajcom v silonke silno krúťte po dobu niekoľkých minút. Keď potom pančuchu natiahnete, prudko sa v dôsledku odstredivej sily začne otáčať opačným smerom
5. Potom opäť pomocou baterky skontrolujte farbu vajca, malo by byť tmavšie, pretože žĺtko sa vymenilo s bielkom
6. Vajíčko vyberte zo silonky a uvarte v hrnci aj s oblepenou páskou
7. Uvarené vajce dajte na chvíľu schladiť do nádoby so studenou vodou
8. Vajíčko olúpte. Ak je zvrchu žlté, trik sa podaril. Dobrú chuť