KOŠICE – Tradičnú anjelskú kapustnicu uvarili v sobotu (20.12.) v najväčšom slovenskom 1000-litrovom kotle pod košickým vianočným stromčekom. Počasie bolo síce krásne jarné, ale rozvoniavajúca kapustnica navodila sviatočnú vianočnú atmosféru.
Polievku začali variť už od rána a okolo poludnia ju začali ponúkať. „Nejde však len o typickú vianočnú špecialitu, ale aj o prostriedok ako pomôcť deťom, ktoré toľko šťastia v živote nemali,“ uviedol Dominik Plavka z organizácie Košice - Turizmus. Výťažok z predaja totiž poputuje na pomoc deťom z detských domovov a sociálne slabým rodinám.
„Princíp prispievania je jednoduchý, minimálny príspevok je symbolické euro alebo viac, za ktoré dostane prispievateľ porciu chutnej kapustnice a zároveň tak pomôže dobrej veci,“ dodal Plávka.
Do najväčšej slovenskej kapustnice kuchári použili 250 kilogramov kapusty, 75 kilogramov klobás, údeného mäsa a slaniny, ale aj dokonca 4 kilá húb a o kilogram menej sušených sliviek.