Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

V Poľsku zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Podľa vyšetrovateľov skupina údajne posielala balíky so skrytými výbušninami a inými nebezpečnými látkami prostredníctvom kuriérskych služieb do iných krajín EÚ a Spojeného kráľovstva. Zároveň mala v pláne posielať takéto zásielky aj do Kanady.

archívne video

V Poľsku sa bude rokovať o centrách zdieľaných služieb (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Balíky boli zostrojené tak, aby počas prepravy vybuchli alebo sa vznietili. Vyšetrovatelia zatiaľ nemajú informácie o tom, či niektorý z balíkov vybuchol. Po ďalších dvoch podozrivých v prípade sa pátra na medzinárodnej úrovni, uviedla prokuratúra pre poľskú tlačovú agentúru PAP.

Podobný incident mohol spôsobiť haváriu lietadla

Zadržanie tejto skupiny v Poľsku prišlo po tom, čo nemecké spravodajské služby minulý týždeň varovali, že incident s obdobným balíkom v júli mohol spôsobiť haváriu lietadla. V logistickom centre spoločnosti DHL v nemeckom Lipsku sa údajne vznietila zásielka odoslaná z pobaltských štátov. Úrady nevylúčili možnosť, že išlo o ruskú sabotáž. Podľa šéfa úradu vnútroštátneho spravodajstva (BfV) Thomasa Haldenwanga len šťastná náhoda zabránila tomu, aby balík vybuchol na palube lietadla.

Poľsko začiatkom tohto týždňa zatvorilo ruský generálny konzulát v Poznani. Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski rozhodnutie odôvodnil sabotážnymi aktivitami Ruska v Poľsku a Európe.

Viac o téme: ZadržaniePoľskoVýbušné balíky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu